Obogatite blagdanski stol

Reci, pa fino ispeci!

Božićni stol

Neovisno o tome jeste li potpuni početnici ili vrhunski kulinarski majstori, uz pomoć ovih recepata možete obradovati svoje ukućane za blagdane. Jednostavno, povoljno i ukusno!

Dosta ti je prigovora oko toga što nikada ne pomažeš u pripremi blagdanskih jela? Imaš želju napraviti ukusno jelo, ali se bojiš da ti neće dobro ispasti jer ti to nije jača strana? S druge strane, možda si jedan/jedna od onih koji su vješti u kulinarstvu, ali im ponestaje ideja za uveseljavanje svojih najdražih.

Za sve vas donosimo ukusne, jednostavne i povoljne recepte koji će izmamiti osmijeh na licima vaših ukućana uz traženje porcije više.

"Preffini" muffini

Sastojci: 4 jaja, 150 ml jogurta, 1 čaša (150 ml) ulja, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, 150 g sira gaude, 150 g šunke

Priprema: Umutite jaja pa dodajte jogurt i ulje, potom sve dobro izmiksajte. Zatim pomalo dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo i sol. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Šunku i sir nasjeckajte na kockice, te umiješajte u tijesto. U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u njih rasporedite tijesto. Po želji, možete posuti sezamom. Pecite na 200°C, 20-ak minuta. Provjerite jesu li gotovi čačkalicom. Probodite nasumce pokoji i ako je čista, vaši muffini su spremni za izlazak iz pećnice.

Tjestenina s tunom i rajčicom

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 2 sjeckana češnja češnjak, 2 žlice nasjeckanog peršina, 2 konzerve pelata, sol i papar, 4 žlice maslaca, 2 konzerve tune, 500 g tjestenine

Priprema: U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Potom dodajte češnjak i pirjajte 1 minutu. Nakon toga, dodajte 2 žlice peršina i kuhajte 1 minutu. Zatim dodajte pelate i začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. U međuvremenu, skuhajte tjesteninu (vrstu po želji) i potom ocijedite. Dodajte maslac, a zatim umiješajte tunu. Dodajte tjesteninu u umak od tune i dobro promiješajte.

Krumpirove okruglice okupane u umaku

Sastojci: 50 dag krumpira, 2 dl ulja, sol, 3 jaja, 15 dag topivog sira, 10 dag brašna, instant krem juha, 1 dl vrhnja, peršin, 3 dag slanine, 2 dag maslaca, parmezan 

Priprema: Krumpir skuhajte, ogulite i propasirajte. Dodajte brašno, 1 jaje, malo soli i 2 žlice ulja. Umijesite. Sir zgnječite, rastopite, dodajte 2 žumanjka i parmezan. Od tijesta oblikujte kuglice, u sredini napravite udubinu, ispunite kremom od sira i zatvorite. Kuhajte u slanoj vodi. Napravite umak tako da prepolovite količinu vode navedenu u uputi za pripremu juhe (može bilo koja krem juha, najbolje odgovara ona od šampinjona), za bolji okus možete dodati vrhnje.

Gibanica od sira

Sastojci: 500 g gotovih kora za savijače, 500 g punomasnog svježeg sira, 4 jaja, 300 g kiselog vrhnja, žličica soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim s papirom za pečenje. Pripremite punjenje: prvo malo izmutite jaja pa ih pomiješajte kiselim vrhnjem, vodom i solju u jednoličnu masu. Stavite jednu koru u lim i premažite napravljenom smjesom te taj postupak ponavljajte stavljajući koru jednu na drugu sve dok ne potrošite cijelu smjesu (otprilike 10 slojeva). Nakon što ste prekrili posljednji sloj, stavite na pečenje dok ne porumeni (otprilike 40 minuta).

Dobar tek!

Komentari na članak

Vezani članci

"Kod Anđela"

NAJPOZNATIJA PEČENJARNICA NA OKRETIŠTU SAVSKI MOST PONOVNO RADI

"Kod anđela" po sendvič

 Uvijek nasmijanoj i ljubaznoj teti sa Savskog mosta svi su gladni gosti 'anđeli'.

Detoksikacija

Poboljšajte svoje zdravlje

Detoksikacija organizma nakon brutalnog vikenda

Nakon što ste za vikend popili prevelike količine alkohola i pojeli sve ono što se nalazi na listi nezdrave hrane, pravo je vrijeme za malo čišćenja organizma.

Tiha noć - crkvica Sv. Nikole

Na današnji dan

197 godina od praizvedbe „Tihe noći“

Prije gotovo dva stoljeća prvi puta je izvedena danas neizostavna pjesma svake polnoćke, „Stille Nacht“. U našim krajevima najpoznatija je kao „Tiha noć“, a njenu sveprisutnost potvrđuje brojka od čak 300 prijevoda na različite jezike i dijalekte.

Croatia Airlines avion

Croatia Airlines snižava cijene

Povoljni međunarodni letovi do 24. siječnja

Croatia Airlines nudi povoljnije karte za međunarodne letove. Ponuda traje do 24. siječnja, a karta se mora iskoristiti do 10. prosinca ove godine.

Djedica s poklonima

Božićna ušteda

Savjeti za preživljavanje blagdanskih troškova na studentskom budžetu

Studentski je budžet sam po sebi vrlo oskudan, što predstavlja veliki problem kada su u pitanju blagdanski troškovi. No, nije sve tako crno jer postoje načini kako izaći na kraj s tolikim troškovima, a da ne potrošite sav novac.