Obogatite blagdanski stol

Reci, pa fino ispeci!

Božićni stol

Neovisno o tome jeste li potpuni početnici ili vrhunski kulinarski majstori, uz pomoć ovih recepata možete obradovati svoje ukućane za blagdane. Jednostavno, povoljno i ukusno!

Dosta ti je prigovora oko toga što nikada ne pomažeš u pripremi blagdanskih jela? Imaš želju napraviti ukusno jelo, ali se bojiš da ti neće dobro ispasti jer ti to nije jača strana? S druge strane, možda si jedan/jedna od onih koji su vješti u kulinarstvu, ali im ponestaje ideja za uveseljavanje svojih najdražih.

Za sve vas donosimo ukusne, jednostavne i povoljne recepte koji će izmamiti osmijeh na licima vaših ukućana uz traženje porcije više.

"Preffini" muffini

Sastojci: 4 jaja, 150 ml jogurta, 1 čaša (150 ml) ulja, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, 150 g sira gaude, 150 g šunke

Priprema: Umutite jaja pa dodajte jogurt i ulje, potom sve dobro izmiksajte. Zatim pomalo dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo i sol. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Šunku i sir nasjeckajte na kockice, te umiješajte u tijesto. U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u njih rasporedite tijesto. Po želji, možete posuti sezamom. Pecite na 200°C, 20-ak minuta. Provjerite jesu li gotovi čačkalicom. Probodite nasumce pokoji i ako je čista, vaši muffini su spremni za izlazak iz pećnice.

Tjestenina s tunom i rajčicom

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 2 sjeckana češnja češnjak, 2 žlice nasjeckanog peršina, 2 konzerve pelata, sol i papar, 4 žlice maslaca, 2 konzerve tune, 500 g tjestenine

Priprema: U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Potom dodajte češnjak i pirjajte 1 minutu. Nakon toga, dodajte 2 žlice peršina i kuhajte 1 minutu. Zatim dodajte pelate i začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. U međuvremenu, skuhajte tjesteninu (vrstu po želji) i potom ocijedite. Dodajte maslac, a zatim umiješajte tunu. Dodajte tjesteninu u umak od tune i dobro promiješajte.

Krumpirove okruglice okupane u umaku

Sastojci: 50 dag krumpira, 2 dl ulja, sol, 3 jaja, 15 dag topivog sira, 10 dag brašna, instant krem juha, 1 dl vrhnja, peršin, 3 dag slanine, 2 dag maslaca, parmezan 

Priprema: Krumpir skuhajte, ogulite i propasirajte. Dodajte brašno, 1 jaje, malo soli i 2 žlice ulja. Umijesite. Sir zgnječite, rastopite, dodajte 2 žumanjka i parmezan. Od tijesta oblikujte kuglice, u sredini napravite udubinu, ispunite kremom od sira i zatvorite. Kuhajte u slanoj vodi. Napravite umak tako da prepolovite količinu vode navedenu u uputi za pripremu juhe (može bilo koja krem juha, najbolje odgovara ona od šampinjona), za bolji okus možete dodati vrhnje.

Gibanica od sira

Sastojci: 500 g gotovih kora za savijače, 500 g punomasnog svježeg sira, 4 jaja, 300 g kiselog vrhnja, žličica soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim s papirom za pečenje. Pripremite punjenje: prvo malo izmutite jaja pa ih pomiješajte kiselim vrhnjem, vodom i solju u jednoličnu masu. Stavite jednu koru u lim i premažite napravljenom smjesom te taj postupak ponavljajte stavljajući koru jednu na drugu sve dok ne potrošite cijelu smjesu (otprilike 10 slojeva). Nakon što ste prekrili posljednji sloj, stavite na pečenje dok ne porumeni (otprilike 40 minuta).

Dobar tek!

Komentari na članak

Vezani članci

Voće kao izvor energije

Hrana koja će vam vratiti energiju u tren oka

Spasonosne namirnice za radne ljetne dane

Donosimo vam nekoliko zdravih namirnica koje će vam dati dodatnu, prijeko potrebnu energiju, ali će vam pomoći i pri održavanju zdravog i fit izgleda.

Ecotrophelia 2017.

Studentsko natjecanje

Došlo je vrijeme da okusimo okus ideja Ecotrophelie

Konačno doznajemo koji studentski tim ove godine putuje u London jer je bio najinovativiji i najuspješniji na studentskom natjecanju Ecotrophelia.

Advent u Zagrebu - Naslovna

Bogat adventski program

FOTO: Zagreb se „obukao“ u veličanstveno adventsko ruho

Otkrivamo što sve ovog adventa Zagreb nudi svom stanovništvu i posjetiteljima. Kako je proteklo otvorenje, najbolje će vam dočarati fotogalerija koju smo vam pripremili.

Bakalar

Bacc. Badnjak

Besplatan bakalar na Badnjak u Zagrebu

Porcija kuhanog bakalara za sve građane i građanke sutra na Trgu bana Josipa Jelačića.

Klizalište na Tomislavcu, FOTO Večernji list

Obilježavanje blagdana u Zagrebu

Trg kralja Tomislava postaje veliki ledeni park

U organizaciji Turističke zajednica grada, nizom kulturnih i zabavnih događaja krećemo ususret božićnim i novogodišnjim blagdanima.