Obogatite blagdanski stol

Reci, pa fino ispeci!

Božićni stol

Neovisno o tome jeste li potpuni početnici ili vrhunski kulinarski majstori, uz pomoć ovih recepata možete obradovati svoje ukućane za blagdane. Jednostavno, povoljno i ukusno!

Dosta ti je prigovora oko toga što nikada ne pomažeš u pripremi blagdanskih jela? Imaš želju napraviti ukusno jelo, ali se bojiš da ti neće dobro ispasti jer ti to nije jača strana? S druge strane, možda si jedan/jedna od onih koji su vješti u kulinarstvu, ali im ponestaje ideja za uveseljavanje svojih najdražih.

Za sve vas donosimo ukusne, jednostavne i povoljne recepte koji će izmamiti osmijeh na licima vaših ukućana uz traženje porcije više.

"Preffini" muffini

Sastojci: 4 jaja, 150 ml jogurta, 1 čaša (150 ml) ulja, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, 150 g sira gaude, 150 g šunke

Priprema: Umutite jaja pa dodajte jogurt i ulje, potom sve dobro izmiksajte. Zatim pomalo dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo i sol. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Šunku i sir nasjeckajte na kockice, te umiješajte u tijesto. U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u njih rasporedite tijesto. Po želji, možete posuti sezamom. Pecite na 200°C, 20-ak minuta. Provjerite jesu li gotovi čačkalicom. Probodite nasumce pokoji i ako je čista, vaši muffini su spremni za izlazak iz pećnice.

Tjestenina s tunom i rajčicom

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 2 sjeckana češnja češnjak, 2 žlice nasjeckanog peršina, 2 konzerve pelata, sol i papar, 4 žlice maslaca, 2 konzerve tune, 500 g tjestenine

Priprema: U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Potom dodajte češnjak i pirjajte 1 minutu. Nakon toga, dodajte 2 žlice peršina i kuhajte 1 minutu. Zatim dodajte pelate i začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. U međuvremenu, skuhajte tjesteninu (vrstu po želji) i potom ocijedite. Dodajte maslac, a zatim umiješajte tunu. Dodajte tjesteninu u umak od tune i dobro promiješajte.

Krumpirove okruglice okupane u umaku

Sastojci: 50 dag krumpira, 2 dl ulja, sol, 3 jaja, 15 dag topivog sira, 10 dag brašna, instant krem juha, 1 dl vrhnja, peršin, 3 dag slanine, 2 dag maslaca, parmezan 

Priprema: Krumpir skuhajte, ogulite i propasirajte. Dodajte brašno, 1 jaje, malo soli i 2 žlice ulja. Umijesite. Sir zgnječite, rastopite, dodajte 2 žumanjka i parmezan. Od tijesta oblikujte kuglice, u sredini napravite udubinu, ispunite kremom od sira i zatvorite. Kuhajte u slanoj vodi. Napravite umak tako da prepolovite količinu vode navedenu u uputi za pripremu juhe (može bilo koja krem juha, najbolje odgovara ona od šampinjona), za bolji okus možete dodati vrhnje.

Gibanica od sira

Sastojci: 500 g gotovih kora za savijače, 500 g punomasnog svježeg sira, 4 jaja, 300 g kiselog vrhnja, žličica soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim s papirom za pečenje. Pripremite punjenje: prvo malo izmutite jaja pa ih pomiješajte kiselim vrhnjem, vodom i solju u jednoličnu masu. Stavite jednu koru u lim i premažite napravljenom smjesom te taj postupak ponavljajte stavljajući koru jednu na drugu sve dok ne potrošite cijelu smjesu (otprilike 10 slojeva). Nakon što ste prekrili posljednji sloj, stavite na pečenje dok ne porumeni (otprilike 40 minuta).

Dobar tek!

Komentari na članak

Vezani članci

Tetovaža

Umjetnost tetoviranja

FOTO: Pet ideja za novu tetovažu

Tetovaža može biti više od znaka bunta u adolescenciji. Budući da su trajne, pobrinite se da svaka tetovaža ima neko posebno značenje za vas i pazite da vam ne postane prepreka u budućnosti pri traženju posla.

Tradicionalne uskrsne igre s jajima – pisanice

Najslađi Uskrs

Četiri recepta za savršeni uskrsni desert

Oduševite obitelj i prijatelje ovim četirima jednostavnim, brzim i ukusnim desertima.

Norveška

Etnografski muzej u Zagrebu

Doživite čaroliju norveškog Božića uz hranu, piće i priče

Djelić božićnog duha na norveški način imat ćete priliku uhvatiti 7. prosinca u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Lubenice

Blagodati omiljenoga ljetnog voća

7 razloga zašto biste češće trebali jesti lubenice

Stiglo je ljeto i sezona lubenica. Saznajte koje blagodati vašem organizmu donosi redovita konzumacija mnogima omiljenoga ljetnog voća.

Božićni džemper

Vesela božićna odjeća

FOTO: Deset najljepših božićnih džempera

U blagdanskome smo duhu izabrali džempere koji najbolje reflektiraju stanje uma osobe koja ih nosi. Inspirirajte se našom fotogalerijom i pomno izaberite svoje favorite.