LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Alenom Vitasovićem

„Kad sam na pozornici, ne bojim se nikoga”

Izdvojite „jenu noć” i posjetite koncert Alena Vitasovića u sklopu 36. Brucošijade FER-a 4. studenog, a u članku škicnite o čemu smo popričali s jednim od najpoznatijih Istranina.

Izdvojite „jenu noć” i posjetite koncert Alena Vitasovića u sklopu 36. Brucošijade FER-a 4. studenog, a u članku škicnite o čemu smo popričali s jednim od najpoznatijih Istranina.

Ako upišete u Google tražilicu Alen Vitasović, naletjet ćete na sve osim na glazbu. Od napada na Severinu zbog seksi kostimića, do veličine alatke i svog ostalog nepotrebnog žutila. Nas to nije zanimalo, stoga smo stavili fokus na ono najbitnije, na njegovu glazbu, te s njim popričali o njegovom ukazanju na hrvatskoj glazbenoj sceni ususret 36. Brucošijadi FER-a. Prije koju godinu vjerojatno nitko ne bi ni pomislio kako bi mogao puniti prostore poput Medike, Močvare i Saxa, a sada nastaje pomama za njime.

Veliki comeback obilježen je u Močvari, a prvotno je trebao biti u Medici. Dojmovi, ipak prije niste nastupali u takvim koncertnim prostorima koji su više namijenjeni alternativnoj publici?

Prošle je godine koncert bio prebačen u Močvaru zbog velikog interesa publike kako bi što više ljudi moglo stati. Bilo je jedno divno iskustvo.

Kako je općenito došlo do, takorečeno, reinkarnacije Vitasovića na glazbenoj sceni, osobito među studentskom populacijom? Možda zbog pjesme Niš mi se ne da, koja je za mnoge himna o studentskim danima?

Možda pjesma Niš mi se ne da i ima veze sa tim reinkarnacijama, ali ja mislim da je u pitanju općenito samo kvaliteta pjesama koje su opstale dugo godina. Studenti koji sada studiraju djeca su obitelji koje su mene obožavale u devedesetima i tako mislim da nije čudno ovo što se sada događa. Možemo usporediti i sa sadašnjim fanovima Beatlesa. Rado nastupam za studente.

 

Foto: Screenshot/Ivona Lenard

Močvara je bila nakrcana, a publika neukrotiva. Kako Vam je bilo ondje pjevati? Većina prisutnih imala je dojam da vas je ugodno iznenadila atmosfera...

Veoma me ugodno iznenadila atmosfera i volim neukrotivu publiku bez predrasuda. I sam sam imao predrasude što ću ja sada u Močvari, među rokerima i pankerima, međutim, počeli smo svirati, došao sam na pozornicu i osjećao sam se kao car, bez obzira na žanr i stil muzike. Rock 'n' roll koji u sebi sadrži i punk i soul i blues i zabavnjake dio je mene od malih nogu, kao i svašta ostalo što smo tu večer izvodili. Kad sam na pozornici, ne bojim se nikoga!

Koji su vam prostori najdraži za održavanje koncerata, gdje vam je najdraže nastupati? Je li vam draže nastupati na festivalima, kao što ste, primjerice, nastupili na Melodijama hrvatskog Jadrana?

Festivali su zasebna priča. To je nastup jedne večeri, gdje prezentiraš tu pjesmu i taj put ti se se sve zvijezde trebaju posložiti. U biti, najdraži nastupi su mi na velikim stadionima, s velikom binom i razglasom, s vrhunskim ton majstorima, ali u biti, najugodnije mi je nastupati u klubovima srednje veličine, gdje je neki rokerski đir i kontakt s publikom je bolji. Nije mi mrzak nastup ni u malim kafićima, gdje stane cca. 100 ljudi. Volim dodir s publikom.

Koje pjesme vam je najdraže izvoditi? Na koje pjesme najbolje publika reagira? Pretpostavljam da su publici nekako najdraže stvari Jenu noć, Ja ne gren, Ne moren bez nje?

Upravo te 4 pjesme koje ste nabrojali najteže mi je izvoditi, jer sam ih zadnjih 25 godina izvodio milijardu puta, ali ipak od njih živim i drage su mi. Imam brdo novih pjesama koje publika prihvaća, ali treba vremena. Inače, preferiram balade i mirnije pjesme, ali publika ipak voli življe.

Kako vam se dopada čuvena obrada Vatrogasaca vaše pjesme Jenu noć?

Iskreno, ja sam kupio tu kazetu i bio sam oduševljen. Tipovi su skužili bit same pjesme. Inače pjesma se snimila u pola sata skoro pa bez pratećih gitari, duga priča! Za razliku od drugih izvođača koje su Vatrogasci parodirali, ja sam bio sretan. Malo ćemo se zezati, ali većinom se neka djeca od pet godina pale na tu pjesmu, sad ne znam koje će te zaključke tu imati. Inače, pjesma je simatična, vesela, volimo je svirati i vuče na ples.

Kakve su reakcije publike na zadnji singl Dojdi vamo?

Planiram izdati album koji je već skoro gotov, krajem godine Zatim imam veliku proslavu 25. obljetnice rada, međutim, s time izlazimo u medije tek za mjesec dana. Postoji velika mogućnost da obnovim suradnju sa Liviom Morosinom nakon izlaska ovog albuma. Inače, radim na Radio Labinu, snimam emisije, spotove, radim koncerte svaki vikend, jako sam zauzet.

Kakvi su planovi za dalje? Pripremaju li se nove stvari, gdje Vas čekaju sve koncerti?

Nikakva poseban iznenađenja ne planiram, međutim, znam da će se dogoditi upravo nešto što se samo u tom trenutku može dogoditi. Koliko publika bude zapaljena, toliko će i koncert biti uspješan i nezaboravan!

FOTO: JULIEN DUVAL