LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Organizirajte svoje vrijeme i olakšajte si svakodnevni život

Izradite sami svoj planer aktivnosti

Napravite svoj vlastiti planer aktivnosti, učinkovitije organizirajte svoje vrijeme i pritom uživajte. Evo kako.

Napravite svoj vlastiti planer aktivnosti, učinkovitije organizirajte svoje vrijeme i pritom uživajte. Evo kako.

Sigurno ste već čuli neku varijantu rečenice sve se stigne, samo ako si dobro organiziraš vrijeme. Možda zvuči kao klišej koji bi vaši roditelji izgovorili kada im se žalite o broju knjiga koje morate pročitati za neki ispit, no to ne znači da nije istinita. Dobra organizacija veoma je važna, osobito tijekom studiranja kada morate pokušati uskladiti fakultetske obveze sa željom za tulumima i rastućim krugom prijatelja i poznanika. Jedan od načina za organiziranje aktivnosti jesu i planeri ili organizatori koji su dostupni u većini knjižara i papirnica. No, uz to što znaju biti poprilično skupi, kupovni planeri često ne zadovoljavalju sve potrebe. Mi vam donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete brzo i jednostavno moći izraditi svoj vlastiti planer i maksimalno iskoristiti vrijeme.

Prvo što morate napraviti je utvrditi koje su vaše potrebe. Trebate li mali planer koji će vam stati u torbu ili ruksak i koji ćete uvijek imati sa sobom kao podsjetnik ili trebate veći planer koji ćete otvarati ujutro uz kavu kako biste se prisjetili na sve što taj dan morate obaviti? Trebate li mjesečni, tjedni ili dnevni planer ili pak neku kombinaciju tih triju modela? Velika prednost planera koji ste sami izradili upravo je u tome što je potpuno fleksibilan i prilagođen upravo vašim potrebama.

Nakon što definirate kakav vam planer treba na raspolaganju su vam dvije alternative. Prva je alternativa skidanje i printanje nekog od mnoštva ponuđenih besplatnih predložaka i njihovo ulaganje u običan fascikl sa mehanizmom. Veličina stranice i orijentacija predloška prilagodljive su, tako da se lako mogu prilagoditi veličini koju ste izabrali za vaš planer. 

Druga je mogućnost pretvaranje obične bilježnice u planer. Svaka stranica može sadržavati zadatke za jedan dan; možete ih rasporediti na dvije stranice ako imate mnogo aktivnosti ili iskoristiti jednu stranicu za dva, pa čak i tri dana. Papir može biti sa crtovljem ili kvadratnom mrežom, a polja na stranici koja će zauzimati različite vrste aktivnosti i zadataka sami određujete. Možete svaku vrstu zadataka upisivati drugačijom bojom kako bi bili uočljiviji ili ih jasno odvojiti debljim ravnim crtama.  Možete kupiti raznobojne papire koji su unaprijed pripremljeni za ulaganje u fascikl s mehanizmom i koji će svojom bojom jasno pokazati koji je tip zadataka na njemu upisan i olakšati vam snalaženje. U ovom slučaju, ograničeni ste samo vašom maštom. Za više ideja i dodatnu inspiraciju možete pogledati ovdje ili ovdje.

Zadnji korak je, naravno, ukrašavanje. Raznorazne naljepnice, zalijepljene slike izrezane iz novina ili isprintane sa interneta ili slatki šareni crteži razveselit će vas svaki put kada otvorite vaš planer i dati vam motivaciju za organiziranje. I privlačna naslovnica pozvat će vas da primite vaš planer u ruke i svakodnevno ga koristite. Kod ukrašavanja naslovnice važno je voditi računa da materijali kojim je oblažete budu čvrsti i trajni, osobito ako želite vaš planer nositi sa sobom u torbi ili ruksaku. U hobby shopovima dostupni su mnogi plastificirani materijali koji će izgledati prekrasno, ali i sačuvati vaš planer od posljedica upotrebe.

FOTO: SCREENSHOT: YOUTUBE