LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Mirnom Savić

Iza „Mirninih babuški“ krije se lice sa studija novinarstva koje svakodnevno nasmijava Instagramere

Porazgovarali smo s Mirnom Savić o njenom „žongliranju“ u ulogama blogerice, satiričarke na Instagramu i redovne studentice na Fakultetu političkih znanosti.

Porazgovarali smo s Mirnom Savić o njenom „žongliranju“ u ulogama blogerice, satiričarke na Instagramu i redovne studentice na Fakultetu političkih znanosti.

Ako vam Kika Kristina Nokti Priwatno, Prva Gospođa Hrvatske ili Tužna Mirna ništa ne znače, dopustite da vas upoznamo s osobom koja stoji iza svih ovih profila. Ona je Mirna Savić, 25-godišnja studentica koju možda znate sa radija Soundset i Enter ili iz HRT-ove emisije HR Demo Klub. Oduševila nas je svojom sposobnošću da pogodi u srž stvari, a istovremeno nas nasmije do suza. Ako već jeste njen fan, znate o čemu pričamo. Ako niste, postat ćete nakon intervjua koji vam donosimo.

Čime se sve trenutno baviš?

Trenutno „žongliram“ uloge blogerice (Onaj dobar Blog), satiričarke na Mirninim Babuškama, redovne studentice na Fakultetu političkih znanosti, bacateljice loptice psu, a svakim mi danom novi potencijalni projekti kucaju na vrata pa „žongliranje“ poprima kolosalne razmjere.

Kakvo je bilo tvoje studentsko doba?

Moje studentsko doba, na sreću, još uvijek traje i grizem nokte svaki put kad shvatim kako me od kraja te epohe dijeli tek nekoliko ispita i diplomski rad. Preddiplomski studij sam provela bivajući totalni kreten, nemam diplomatskiji izraz da opišem to razdoblje. Međutim, diplomskom studiju sam se odlučila posvetiti kao što se čovjek posveti zapostavljenom prijateljstvu ne bi li ga održao na životu. I od tada se fakultet i ja vidimo svaki dan, provodimo besane noći skupa uz knjigu, ispijamo kave i diskutiramo na seminarima, baš kao pravi prijatelji.

Savjet za studente novinarstva?

Mislim da je, pri studiranju novinarstva, ključno imati na umu da taj studij nije tečaj pisanja članaka, snimanja i montiranja priloga ili pamćenja imena najvećih novinskih agencija. Imam osjećaj da kada student tako pristupi ovom području ima tendenciju prebrzo se zaposliti i propustiti studentske godine ili rješava obveze linijom manjeg otpora. Fakultet novinarstva ne školuje zanatlije, već educira magistre. Polako otkriva grane lingvistike, politologije, socijalne psihologije, antropologije i stvara široko obrazovanu osobu, ako mu student to dopusti. I tako, naposljetku, nastaju kvalitetni novinari.

Screenshot: Jelena Duvančić

Kako je došlo do kreiranja profila i do imena Mirnine babuške?

Mirnine babuške dobile su ime nakon dugog i iscrpnog vijećanja mene sa mnom. Trebalo je biti samo Babuška, da aludira na ideju da je više likova skriveno u jednoj osobi, a Mirnine je uletjelo po principu This username is already in use situacije. Sam profil je nastao kao kreativni ispušni ventil za moje svakodnevne frustracije ljudskim karakternim krajnostima. Mojim, moje obitelji, prijatelja, javnih osoba, potpunih stranaca. Svi mi imamo neku babušku u sebi i moj je cilj iznijeti je na vidjelo i izrugivati ju dok ne nestane.

Imaš li najdraži lik?

Sad sam shvatila da svaki put drugačije odgovorim na ovo pitanje, bez obzira što sam svaki put iskrena. Važno je imati na umu da su Babuške fiktivni likovi koji su satirični jer se ja za to pobrinem (nekad uspješno, nekad ne), ali u realnosti bismo takve ljude trebali zaobilaziti u širokom luku! 

Koga ti je najteže odglumiti?

Interesantno, ali ne snimam ništa što mi je teško odglumiti. Ti likovi nastaju u mojoj mašti i već tamo imaju svoju fizionomiju, glas, naglasak i teme koje ih zanimaju. Svaki mi je lik gušt glumiti!

Screenshot: Jelena Duvančić

Kako pronalaziš inspiraciju za nove likove?

Babuška je već sada puno: Kika Kristina Nokti Priwatno, Prva Gospođa Hrvatske, Tužna Mirna, Loš vic Merkat, Sandra Savjetovanje za kriminalce, Pitali smo hrvatske građane što im igra ulogu, ZNANOST i Udlu lik s s kvarta kao prvi pravi muški lik. Dakle to je 1,2... Osam! Tako da danas inspiracija za nove likove dolazi malo sporije, ali uvijek iznenada. U tramvaju, u čekaonici kod ginekologa...

Kako dolaziš do tema o kojima pričaš?

Svaki lik ima svoj prenaglašeni karakter i teme tražim kao što bi ih tražila osoba sa sličnim karakteristikama. To znači da jedan dan slušam underground zagrebačke repere, drugi dan čitam o rasporedu filharmonijskih koncerata, treći dan čitam komentare ispod nekog članka o Jugoslaviji, a četvrti googlam nezgode s kondomima.

Iako se rugaš nekim stajalištima, rastuži li te što takvi ljudi zapravo postoje?

Apsolutno. Često gubim nadu pa se nekako dignem. Pa opet izgubim svaku nadu pa mi netko pomogne opet stati na noge. Ključ je naučiti pomiriti se s time i paralelno pronaći zadovoljstvo u igranju makar sitne uloge u poboljšanju situacije.

Što ti je cilj s Babuškama, osim nasmijati nas?

Svaki put se jednako iznenadim i oduševim kad vidim da sam uspjela nekoga nasmijati. To je za mene velika stvar. Pružiti toliku pozitivu da apsolutnom strancu izmamiš osmijeh na lice... Da mogu, radila bih to cijeli dan, svaki dan.

Zarađuješ li na njima?

Zasad dobivam samo puno ljubavi od svojih pratitelja i to mi je već promijenilo život. Obožavam ih, obožavam. Međutim, kapitalizam mi nalaže da trebam novac, pa stoga želim novac i ako mi itko želi dati novac, javite mi se.

Dokad planiraš snimati?

Dok god postoji makar jedna osoba kojoj ti videi na minutu poprave raspoloženje.

Ako do sada niste pratili Mirnine babuške, posjetite profil i zabava je zagarantirana. 

FOTO: MATEA PETROVIĆ