LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEKI OD BENEFITA

Hobiji smanjuju stres i utječu na samopouzdanje, zato pored svih obaveza nađite mjesta za jedan

Na kraju dana hobiji nam daju osjećaj smisla i dostignuća. Kada radimo nešto što volimo i postignemo rezultat koji smatramo uspjehom, to nas čini sretnima i zadovoljnima.

Na kraju dana hobiji nam daju osjećaj smisla i dostignuća. Kada radimo nešto što volimo i postignemo rezultat koji smatramo uspjehom, to nas čini sretnima i zadovoljnima.

Pored svih studentskih obaveza i studentskih poslova, iznimno je važno da imamo i hobije. Osim što nerijetko govore o nama puno više, nego što sami ikada možemo, oni su važni zato što nam pružaju način da se opustimo i odmorimo od svakodnevnih obaveza.

Hobiji nas na kraju dana motiviraju da se fokusiramo na nešto što nas zanima i ispunjava, a osim toga veliki benefit hobija je i taj što kroz njih razvijamo nova znanja i vještine, neke čak toliko bitne da ih možemo staviti i u naš životopis.

Kroz hobije možemo recimo učiti ili poboljšati strani jezik, a kao hobi bi tu bilo dovoljno uzeti recimo čitanja knjiga ili gledanje filmova na određenom jeziku. Možemo se primjerice amaterski baviti i fotografijom. Nije bitno kaže li vam netko da jeste ili niste talent, činjenica je da proučavanjem te materije i stalnim fotografiranjem imate mogućnost poboljšati svoje vještine i steći neporecivu kreativnost.

Također, oni mogu poboljšati naše mentalno i fizičko zdravlje, smanjiti stres i povećati samopouzdanje. Na koncu, oni nam omogućuje i povezivanje s ljudima istih interesa, što na nam na kraju može pomoći i kod sklapanja novih prijateljstava.
Znanstvena istraživanja pokazuju da bavljenje hobijima pozitivno utječe na opće zdravstveno stanje osobe. One osobe koji imaju hobi generalno su opuštenije u životu i zadovoljnije. Razne pritiske i prepreke rješavaju s više strpljenja i na poslu rjeđe sagorijevaju. Manje su podložne razvoju depresije i negativnih osjećaja. Hobiji nam smanjuju razinu stresa i snižavaju krvni tlak. Opće je poznato da je svaka fizička aktivnost podiže razinu serotonina, hormona sreće, ali isto tako i sve druge aktivnosti poput bavljenja glazbom, čitanjem, pletenjem... imaju izrazito pozitivan učinak satima pa čak i danima nakon bavljenja hobijem koji nas ispunjava" – pojašnjava Maja Vučić, prof. psihologije, piše Ordinacija.hr.
Istraživanje provedeno na 400 zaposlenika jedne američke tvrtke pokazalo je da su oni s hobijem bili puno zadovoljniji poslom te manje podložni nerviranju i pucanju na radnome mjestu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Occupational and Organizational Psychology, piše Tportal.

Na kraju dana hobiji nam daju osjećaj smisla i dostignuća. Kada radimo nešto što volimo i postignemo rezultat koji smatramo uspjehom, to nas čini sretnima i zadovoljnima.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA