LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rođendanski intervju s najdugovječnijom domaćom ženskom grupom

„Glazba nas nikada nije zanimala kao biznis“

Povodom 20 godina glazbenog djelovanja grupe E.N.I., popričali smo sa simpatičnom četvorkom o povijesti i razvoju grupe, mnogobrojnim suradnjama i okušavanju u raznim žanrovima. Podijelile su s nama i razmišljanja o glazbi i statusu glazbenica danas te su nam otkrile i neke planove za budućnost.

Povodom 20 godina glazbenog djelovanja grupe E.N.I., popričali smo sa simpatičnom četvorkom o povijesti i razvoju grupe, mnogobrojnim suradnjama i okušavanju u raznim žanrovima. Podijelile su s nama i razmišljanja o glazbi i statusu glazbenica danas te su nam otkrile i neke planove za budućnost.

Teško je povjerovati da je riječka grupa E.N.I. već proslavila 20 godina aktivnosti na glazbenoj sceni. No, istina je – od pojave 1997. kada su pobijedile na Dori i s pjesmom Probudi me predstavljale Hrvatsku na Euroviziji u Dublinu pa sve do danas Elena, Nikolina, Iva i Ivona konstantno su prisutne na domaćoj estradi, a profilirale su se kao jedan od najkvalitetnijih domaćih pop rock proizvoda.

Čak se i članicama benda čini da je 20 godina proletjelo. Nakon svih pjesama, snimanja, putovanja, Porina, svakako se osjećaju zrelije, ali teško je shvatiti koliko je vremena prošlo. No, Nikolina ističe:

– Puno lijepoga smo skupa proživjele i zapravo skupa smo i odrasle. Možda smo najdugovječniji ženski bend ikad i moramo i jesmo ponosne na nas i jedna na drugu. –

Budući da su u 20 godina E.N.I. od srednjoškolki postale majke s djecom, nije neobično da su zajedno prošle mnoge lijepe i manje lijepe trenutke. No, iako ima trenutaka kada im, kako bi rekao stih iz pjesme nastale u suradnji s En Faceom, „treba vremena“ za sebe, veoma vole i cijene jedne druge i činjenicu da stvaraju dobru glazbu.

I to dobru glazbu kojeg se god žanra prihvatile, jer E.N.I. su se tijekom karijere okušale u mnogim glazbenim pravcima. Odlično plivaju i u popičnijim pjesmama poput Oči su ti ocean, u rockerskijim brojevima poput Polaroid, u funky skladbama poput Ja znam. Ističu kako je spoj njihovih osobnosti razlog zašto su tako svestrane i uspješne i zašto im je glazba tako „šarena, a opet povezana u cjelinu“, kako kaže Nikolina. Pjesme stvaraju i odabiru zajedno, osluškuju osjećaje jedna druge kako bi stvorile skladnu cjelinu. Naravno, mnogobrojni suradnici ostave svoj trag na pjesmama, no iako se u njihovoj glazbi mogu naći elementi raznih stilova, ipak su vjerne popu.

Iva, Nikolina, Elena, Ivona, FOTO: Dallas Records

Spomenute suradnike najčešće su birale upravo iz redova glazbenika iz Rijeke, velikog glazbenog grada – od kultne suradnje s Letom 3 na pjesmama Profesor Jakov, kasnije Mara Pogibejčić, preko suradnji s En Faceom, Šajetom, gitaristom Laufera Vladom Simčićem Vavom, Nenom Belanom. Ivona objašnjava:

– Naravno da je zemlja iz koje rastemo utjecala na naše plodove. Nekako je logično da ćemo odabirom suradnika i naš zvuk obojiti u različite nijanse popa, kada želimo zvučati rokerskije, zadnju riječ ima Vava, kada imamo potrebu 'zašećeriti', zovemo Belana. A prave smo sretnice da svi oni rado s nama surađuju. –

A tko i ne bi surađivao s tako pasioniranim glazbenicama. U ne uvijek savršenim uvjetima na tržištu, E.N.I. su opstale zbog neizmjerne ljubavi prema glazbi. Iako su im osobnosti i ukusi u glazbi različiti, četvorka se pronašla u pop rock izričaju kojem svaka dodaje nešto svoje i to ih veseli jer bi im slijediti samo jedan stil bilo mnogo manje zanimljivo. Tajnu kvalitete njihovih skladbi lako moguće objašnjava Elenina tvrdnja:

– Pjesme koje dobijemo moraju proći strogi žiri, ne jednu, nego četiri osobe. Neka pjesma koja nije 'baš nešto' ne prolazi. Mora osvojiti sve četiri, što je teško, ali se pokazalo dobrim. Nekad se dogodi i to da je jedna protiv, ali većina pobijedi i na kraju i četvrta shvati da je većina bila u pravu, jer je imala viziju. –

Djevojke se ne opterećuju očekivanjima glazbene industrije. Ne vole razmišljati u terminima dobre i loše glazbe, već vjeruju da se glazba, kao i sve drugo, mijenja, osobito način njezine konzumacije u kojem su albumi sve manje važni jer se sve „žvače kratko i ako je malo zahtjevnije, teže se guta“, kako opisuje Ivona. Ipak, vide i neke pozitivne stvari glazbe danas, primjerice bogatstvo ponude i njezinu dostupnost. Na pitanje kako glazbeni trendovi utječu na E.N.I., Ivona sa smiješkom odgovara:

– Naša strategija pozicioniranja je prilično old school. Ako nam se dopadne pjesma i kako u njoj zvučimo, može, to onda snimamo. Ne pratimo glazbene 'logaritme' radijskih programa. –

Ne opterećuju se ni očekivanjima vezanim za spol. Vjeruju da nezavisno od spola svaki glazbenik mora znati što želi postići od bavljenja glazbom. Kako Iva, veoma koncizno, kaže:

– Sam biraš hoćeš li raditi kompromise ili ne. Mi smo oduvijek željele snimati i predstavljati kvalitetnu pop glazbu i u tome smo bile složne od početka. Tu smo zbog ljubavi prema glazbi. U tom smislu kompromis nikad nismo htjele raditi. Naprosto nas glazba nikada nije zanimala kao biznis. –

Iako su svjesne da je izgled izvođača veoma važan, osobito u slučaju izvođačica, vjeruju da ne bi smio biti važniji od glazbe pa su se vizualnim identitetom služile samo u predstavljanju singlova. Ističu kako postoje, a i uvijek će postojati, izvrsne izvođačice, no upozoravaju na nedostatak medijskog prostora za nove izvođače. Ne postoje televizijske glazbene emisije, na radiju se vrte otprije poznate pjesme pa početnici teško na taj način mogu doprijeti do publike. Ipak, mogu se predstaviti preko interneta pa se treba znati prilagoditi, ali i održati, što nikad nije lako. Unatoč svim poteškoćama, Iva smatra da su dobre pjesme i upornost ključne o kojem se god vremenu radilo.

E.N.I., FOTO: Dallas Records

E.N.I., naravno, nastavljaju s radom. Pripremaju novi album te otkrivaju kako će nove pjesme imati prepoznatljivi zvuk, ponešto bliži mekšem popu. Vjerujemo da željno iščekujete novi album grupe E.N.I., a dotad uživajte u svim dosadašnjim njihovim hitovima kojih se tijekom tako kvalitetne karijere nakupio popriličan broj.

FOTO: DALLAS RECORDS