LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prepreke do razmjene

Erasmus i roditelji – od skeptika do ambasadora mobilnosti

Ako su vam roditelji skeptični oko Erasmusa i još uvijek smatraju da je najbolje za vas diploma i samo diploma ili, prevedeno, redovan završetak studija s ubojitim prosjekom koji osigurava sve – posao, kredit, stan i auto, imamo par savjeta kako ih pridobiti na svoju stranu.

Ako su vam roditelji skeptični oko Erasmusa i još uvijek smatraju da je najbolje za vas diploma i samo diploma ili, prevedeno, redovan završetak studija s ubojitim prosjekom koji osigurava sve – posao, kredit, stan i auto, imamo par savjeta kako ih pridobiti na svoju stranu.

I tako vi sjedite za stolom i sve je pred vama. Imate odličan prosjek, spremno motivacijsko, ubojit CV i svu papirologiju za prijavu za svoju mobilnost. Sve šaltere ste obišli, izgubili 200 kila živaca, išli na radionice pisanja motivacijskog i CV-a, proveli sate tražeći sveučilište svojih snova negdje u inozemstvu i često kada zatvorite oči – već ste tamo.

Ali... Da, uvijek postoji neko ali. Sada morate preskočiti najveću barijeru koja stoji između vas i vašeg Erasmusa, a to su vaši roditelji. Osobe koje vas najbolje poznaju i koje za vašu budućnost žele samo najbolje. Problem to što je to najbolje ono što je bilo najbolje kada su oni bili vaših godina, a to je diploma i samo diploma, ili prevedeno – redovan završetak studije s ubojitim prosjekom koji osigurava sve. Posao, kredit, stan i auto i život happily ever after. Problem je što taj happily ever after u 2017. više nije tako jednostavan, ali tu sam ja da vam pomognem s par savjeta da roditelje pridobijete na svoju stranu, odnosno od njih napravite ambasadore mobilnosti kod drugih roditelja.

Počnimo s jednostavnom premisom da svi roditelji žele samo najbolje za svoju djecu, što se u nekom akademskom svijetu u njihovim očima svodi na što bolju edukaciju, isplativost, sigurno okruženje, što vrijedniju diplomu i, naravno, što brže zaposlenje nakon završetka studija. Ako je tako, lako ćemo ih pridobiti ovim našim argumentima.

Argument broj jedan: bolja edukacija. Studiranjem samo u Hrvatskoj, gdje god to bilo, studirate na jednom od Sveučilišta koje nije među top 800 Sveučilišta svijeta. Najbolje rangirano Sveučilište u Hrvatskoj, ono Zagrebačko se nalazi na 800+ mjestu, i jedino je koje uspjelo se uopće probiti na prestižnu Times Higher Education World University Rankings 2016-2017 listu, što je već činjenica za sebe. E, sada, ako dolazite sa Sveučilišta u Osijeku, s kojeg sam ja, koje naravno i nije na listi, možda ćete imati malo poteškoća u pronalasku posla vani. Ne govoreći ništa loše o svom Sveučilištu koje obožavam, ali ispunjavanjem samo par formulara i pisanjem jednog motivacijskog pisma, mogu se pohvaliti da sam proveo više nego uspješan semestar na Sveučilištu koje je ne samo na listi, već kako sada stoji 30. najbolje sveučilište tamo. Ako ovaj argument nije već pridobio roditelje na vašu stranu, siguran sam da ih je učinio jako znatiželjnima.

FOTO: ESN Hrvatska

E, pa onda idemo dalje, do isplativosti. Osobno mislim da, kada se govori o isplativosti, možete uzeti moj tekst od prije par tjedana Nije u šoldima sve, pročitati ga i dosta toga već iz njega izvući, ali evo par konkretnijih primjera. Ono što će roditelji staviti na stol su uvijek ti veliki troškovi stanovanja i studiranja vani. Iskreno, ništa i nigdje ne može pobijediti X-icu, tu nema priče, ali isto vas ništa ne košta da malo pročešljate onu listu gore i saznate koliko košta godina na jednom od top Sveučilišta svijeta, gdje vi možete studirati besplatno. Ispričavam se, ne besplatno, već uz stipendiju koja u najgorem slučaju pokriva vaše troškove stanovanja u jednoj od top metropola Europe. Ujedno postoji nešto zvano dodatno financiranje studenata posebnog socioekonomskog statusa, tako da se slobodno i o tome informirajte na svojem sveučilištu.

Idemo do sigurnosti. Tu vam ne mogu puno pomoći. Svaki korak dalje od vrata doma za vaše roditelje je nesiguran korak. Jedino im možete reći da ste besplatno osigurani svojom Europskom karticom zdravstvenog osiguranja (EKZO) koju izdaje vaš lokalni HZZO ured. A kakvo je stanje nekih naših bolnica, mogu vam reći da ste možda u boljim rukama ako vam se dogodi nešto vani nego kod nas. Ujedno, većina sveučilišta u Europi ima partnera za osiguranje stranih studenata. Tako naprimjer u Belgiji za 12 € mjesečno imate potpuno dopunsko osiguranje.

I tako polako, ali sigurno došli smo do diplome. Nažalost, gdje god otišli na kratkotrajnu akademsku mobilnost, nećete dobiti diplomu s novog sveučilišta. Na svojoj diplomi s hrvatskog sveučilišta pronaći ćete pak svoje uspjehe i odslušane predmete na stranom sveučilištu. Ali, budimo realni, na koliko prijava za posao ćete slati svoju diplomu, a na koliko svoj CV? Iskreno, za 99 posto poslodavaca, i to ne samo u privatnim tvrtkama, diplome su samo kvačica koju morate ispuniti, kao preduvjet za prijavu. Nebitna je dužina studiranja ili ocjena koju ste ostvarili.

A kada smo već kod CV-a i poslova, možete svojim roditeljima donijeti podatak istraživanja koje je objavila Europska komisija u suradnji s mnogim partnerima, u kojem se pokazalo da preko 90 posto studenata koji su iskusili mobilnost doživljava rast mogućnosti zapošljavanja zbog toga što ta ista mobilnost osigurava usavršavanje vještina koje današnji poslodavci najviše cijene. Ova studija pokazuje da 92 posto poslodavaca traži osobine koje se potiču Erasmus+ programom, kao što su tolerancija, povjerenje, vještine rješavanja problema, znatiželja, poznavanje vlastitih prednosti i slabosti te odlučnost pri odlučivanju. Ispitivanja prije razdoblja razmjene u inozemstvu i nakon njega pokazuju da su kod studenata programa Erasmus te osobine izraženije, čak i prije početka njihove razmjene. Do trenutka kad se vrate, razlika u vrijednosti tih osobina u prosjeku se povisi 42 posto u usporedbi s drugim studentima. Ali ako vam vaši roditelji ne vjeruju, slobodno im proslijedite ovu poveznicu.

FOTO: ESN Hrvatska

Ako imate roditelje koji rade u privatnom sektoru ili, još bolje, imaju svoju tvrtku, pitajte ih koga bi oni prije zaposlili? Osobu koja je u 5 godina završila faks s prosjekom 5.0 ili osobu koja ja u istom razdoblju završila isti studij s prosjekom 3.5, ali je u tih 5 godina uspješno studirala na jednom od najboljih sveučilišta svijeta i, naravno, u tih 5 godina više nego uspješno radila na sebi, na usavršavanju svojih osobina i, naravno, na svojim jezicima. Ako budu iskreni prema vama, reći će vam koga je sigurno bolje zaposliti za dobrobit tvrtke i da se praktično iskustvo uvijek cijeni više nego teorijsko.

Za kraj vam mogu još samo reći da budete odvažni i dobro pripremljeni, kao i za sve ostale korake do sada. Kao što ste u svom motivacijskom pismu opisali koje akademske napretke očekujete od svoje mobilnosti te koji osobni razvitak i transformaciju u građanina Europe očekujete, to isto, samo oči u oči, prenesite svojim roditeljima. Jer, kao što sam na početku rekao, roditelji za svoju djecu žele najbolje, a vi ste tu da ih uvjerite da je ovaj potez ustvari najbolji mogući korak za vašu budućnost. Kako god sve prošlo, želim vam puno sreće pri prijavi, pripremi i svim razgovorima koji vas čekaju prije vaše mobilnosti. Ako jednu stvar možete uzeti iz ovog teksta, onda je to da ćete sve te prepreke zaboraviti već s prvim danom na novom sveučilištu.

FOTO: ESN HRVATSKA