LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski prijatelji

Druženje zbog skripti ili istinsko prijateljstvo? Evo popisa 5 tipova prijatelja s fakulteta

Navodimo pet tipova prijatelja koje ćete upoznati tijekom studiranja. Pogledajte jeste li već upoznali nekoga s našeg popisa ili ste možda vi jedan od njih.

Navodimo pet tipova prijatelja koje ćete upoznati tijekom studiranja. Pogledajte jeste li već upoznali nekoga s našeg popisa ili ste možda vi jedan od njih.

Studiranje je razdoblje kojemu svaki student može dati različitu definiciju. U definiciju se mogu uključiti pojmovi poput predavanja, ispita, učenja, profesora, izlazaka, studentskih poslova, menze, čekanja u redovima i sl., a mnogi će ubaciti pojam prijatelji. Nedvojbeno je da ćete na fakultetu upoznati puno ljudi, s nekima nikada nećete razgovarati, a neke ćete pamtiti čitav život. Napravili smo stoga popis pet tipova prijatelja koje ćete upoznati tijekom studiranja. S nekima ćete se sprijateljiti iz koristi, svoje ili njihove, neki će vam postati istinski prijatelji, a svi će vam na svoj način obilježiti studentske dane.

Prvi prijatelj

Dok prvog tjedna faksa na hodniku čekate jedno od prvih predavanja u svom životu, započinjete ležerno čavrljanje o dolasku na faks ili činjenici da profesor kasni, i upoznali ste svog prvog prijatelja na faksu. To je osoba koja će vas spasiti od užasa prvih predavanja, dati vam osjećaj da nekamo pripadate i da će studiranje biti dobro iskustvo. Razmijenit ćete kontakte, zajedno se gubiti po nepoznatoj zgradi fakulteta i to će biti prva osoba koju ćete potpisati na predavanju, ako niste zajedno na kavi.

Ipak, vrlo je vjerojatno da se s njom nećete nastaviti družiti. Ne tvrdimo da to nije moguće, već navodimo iskustva studenata starijih godina koji se nisu nastavili družiti s prvom osobom koju su upoznali. Razlog tomu činjenica je da se tada možda niste počeli družiti jer imate mnogo zajedničkih interesa, nego ste oboje jednostavno trebali prijatelja s kojim ćete pregrmjeti početak novog iskustva. Ovo također ne znači da ćete se posvađati ili prekinuti svaki kontakt, već da ćete tijekom godina širiti krug poznanstava i tako pronaći ljude sličnije sebi.

Party-manijak

Zna sve dobra mjesta za izlaske, od klubova i kafića preko skrovitih parkova pa sve do stanova i čajnih kuhinja u studentskim domovima. Vjerojatno je riječ o glasnoj osobi na, naravno, popodnevnim predavanjima jer na jutarnjim je nema, ali pravi party-maher sposoban je doći na predavanje u 8. S tom ćeš se osobom sprijateljiti ako povedeš razgovor o dobrom izlasku, a ona će te tada doći uvjeriti da ne znaš ništa o dobrim izlascima i pozvati te u svoje društvo – društvo koje ne zna koji je dan u tjednu, jer to za dobar party uopće nije važno, ali jako dobro zna gdje se može nabaviti jeftino vino u ponoć, u koje se klubove upada besplatno, koji je najpovoljniji taksi i kako pobijediti mamurluk.

Ako i sami niste party-manijaci, sumnjamo da ćete se puno družiti, ali smo sigurni da će vam druženje s ovakvom osobom obogatiti studentske dane i natjerati vas da si barem jednom obećate kako više nikada nećete zaružiti kao noć prije, a potom to obećanje prekršiti.

Skripta-man

Svaka studijska grupa žudi za ovim superjunakom, ali nemaju svi sreće zbližiti se s njim. Riječ je o onoj osobi koja posjeduje svaku skriptu ikada napisanu za određen kolegij. Ako skripta ne postoji, ne bojte se, skripta-man će je napraviti. Osim što debele knjige pretvara u skripte, vodi i bilješke na predavanjima, što mu daje moć ispravljanja pogrešaka u lošim skriptama te tako spašava cijelu godinu od pogrešaka na ispitu. Također, uvijek zna raspored predavanja i točan sat održavanja svih ispita.

Dijeli se na dvije podskupine. Prvu, koju svi vole, a to je darežljiv skripta-man koji bez imalo razmišljanja sve nabavljene materijale objavljuje u Facebook grupi vaše godine i drugu koja skripticu od 10 stranica skriva kao zmija noge ili ju, još gore, dijeli samo s izabranim krugom prijatelja. Nije nemoralno od vas da se počnete družiti s ovom osobom samo kako biste nabavili skripte, ali imajte na umu da ne biste voljeli da vas netko stalno povlači za rukav i iskorištava kako bi došao do ispitnih materijala, pa se i vi nemojte tako ponašati prema drugima.

Muktaroš

Sušta suprotnost prethodno opisanom superjunaku. Muktaroš je ona osoba koju gotovo nikada ne vidite, a njezina je rijetka pojava dovoljna da vas naživcira. Nikada ne zna što slijedi po rasporedu, koji profesor što predaje, a ispitna je literatura za nju potpuna nepoznanica. Služi se stoga šarmom i trikovima ne bi li nabavila što je više moguće materijala i sprijateljila se s dovoljnim brojem ljudi koji će je potpisivati na predavanjima. Nije joj neugodno javiti se kolegama sa starije godine kako bi od njih saznala pojedinosti o nekom profesoru ili ispitu, a kad već razgovaraju, pitat će može li posuditi njihov seminar samo da nešto vidi. Vama će se javiti noć pred ispit s milijun pitanja, imat će ih još toliko na sam dan ispita, a ipak će nekim čudom položiti.

Ne kažemo da svi ponekad nismo muktaroši, ali složit ćemo se da te kvalitete nisu najpoželjnije u životu te da ih valja svesti na minimum jer je, između ostalog, nekad lakše sjesti i naučiti gradivo nego mukotrpno tražiti prečice do željene ocjene.  

Pravi prijatelj

Kao i u bilo kojim životnim okolnostima, nećete ga nužno odmah prepoznati, nećete se zavoljeti čim se upoznate, ali nakon nekog ćete vremena shvatiti da imate pravog prijatelja. Osoba je to s kojom ćete dijeliti interese, (ne)voljeti iste predmete, učiti, izlaziti, prebolijevati ljubavne brodolome i posjećivati se čak i ako živite u različitim gradovima. Posuđivat ćete bilješke od nje i ona od vas, ali zasigurno nećete biti u kontaktu samo radi toga.

Ona će biti tu za vas, kao i vi za nju, u bilo kojoj situaciji, podržat će vas u onome što je dobro za vas i iskreno vam reći ako griješite. Nećete morati biti stalno zajedno da vaše prijateljstvo opstane jer ono pravo neće rastaviti sezonski poslovi ili semestar proveden u inozemstvu. Ako imate dovoljno sreće, ta će osoba ostati vaš dobar prijatelj i nakon završetka faksa te ćete se još godinama zajedno smijati dogodovštinama koje ste imali s ostalim prijateljima s popisa.

FOTO: UNSPLASH