LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti

Donosimo vam 5 strategija za ostvarenje ciljeva

Savjeti i metode za stvaranje motivacije i samopouzdanja dobar su put prema ostvarenju cilja.

Savjeti i metode za stvaranje motivacije i samopouzdanja dobar su put prema ostvarenju cilja.

Prilikom ostvarenja ciljeva najteže je pronaći motivaciju. Nju možete crpiti iz različitih izvora, ali najjača je ona koja dolazi od vas samih. Kako biste se naoružali takvom motivacijom i bili odlučni u ostvarenju svog cilja, važno je pridržavati se određenih strategija, pratiti svoje uspjehe i stvarati zdrave navike. Svatko ima drukčiji cilj i potrebna mu je drukčija metoda, ali postoje one koje su univerzalne i pomažu svakome.

1. Stvorite odgovarajuću rutinu i svakodnevno je se pridržavajte

Ideja ovoga je da svakodnevno ostanete na svom putu k ostvarenju cilja. Svakoga si dana postavite zadatak koji morate izvršiti, a koji vas vodi do onog krajnjeg ostvarenja. Ne ostavljajte ništa za sutra, sve što možete učiniti danas – učinite! Vrlo je važno da svoj zadatak stavite na nekakvo vidljivo mjesto, primjerice zapišite ga u kalendar ili stvorite alarme koji će vas neprestano podsjećati što trebate danas izvršiti. Ako se želite više kretati, postavite brojač koraka na mobitelu, ako je u pitanju zdrava hrana, možete se podsjetiti fotografijama na pozadini mobitela i slično. Ako svakodnevno budete ispunjavali svoje zadatke, postat ćete samopouzdaniji, a samim time i motiviraniji za krajnji cilj.

2. Proslavite svaki uspjeh

Veselite se svakodnevnom uspjehu i svakom od njih pružite jednaku pažnju. Važno je primijetiti i najmanji uspjeh jer je on sastavni dio puta prema ostvarenju vašeg cilja. Nakon što uočite koliko ste toga napravili, imat ćete snage nastaviti dalje, razmišljati o tome možete li više ili je ono što svakodnevno radite dovoljno. Najveći je problem što većina ne broji male pobjede, već se bazira na onim velikim koje svi primjećuju.

3. Stvorite vlastiti sustav nagrađivanja

Ponekad je teško pronaći motivaciju, a nagrade su većinom nešto za što se vrijedno boriti. Ako vam je teško misliti isključivo na krajnji cilj, nagradite se nakon svakog tjedna ili mjeseca. Nagrade mogu biti različite, od odlaska u restoran i druženja s prijateljima do uživanja u samoći.

4. Budite okruženi ljudima koji vas motiviraju

Ako svoje ciljeve i ideje dijelite s prijateljima, put do uspjeha puno vam je lakši. Imat ćete uz sebe osobu koja će vas motivirati, grditi i osobu koju ćete moći napraviti ponosnom ili razočarati. Osobe koje uistinu imaju vlastiti cilj i motivaciju za njegovo ispunjavanje, ne sputavaju i ne umanjuju druge ljude, a takvi su nam izrazito potrebni u životu.

5. Svaki dan započnite od nule

Ako svakoga dana imate svjež početak, lakše ćete se motivirati za ono što morate obaviti danas, bez razmišljanja o tome što ste napravili jučer ili što ćete sutra. Skloni smo tome da tijekom obavljanja zadataka čekamo pravi trenutak za pokretanje, primjerice čekamo početak sljedećeg tjedna za nekakvu radnju ili početak sljedećeg mjeseca. Ideja ovoga je da svakoga dana imate priliku započeti nešto novo, sve što trebate učiniti jest odlučiti da je današnji dan pravi dan za početak.

FOTO: PIXABAY