LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s duom Plastic Knives

''Damjan će svirati bubnjeve, a ja ću štimati gitaru cijeli nastup''

Očekuje nas svirka Plastic Knivesa u Vintage Industrial Baru 25. svibnja. Saznali smo što su nam momci pripremili.

Očekuje nas svirka Plastic Knivesa u Vintage Industrial Baru 25. svibnja. Saznali smo što su nam momci pripremili.

Plastic Knives zagrebački je electro-rock duo koji čine Damjan Vujaklija i Nikola Babić. Prošle su godine izdali dva EP-a, Both Sides Of The Atlantic i Tongue In Cheek, koji su popraćeni pozitivnim kritikama u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Na njihovim prvim EP-ovima gostovali su Diyala, Sara Renar i Hrvoje Malić. Uoči svirke u Vintage Industrial Baru, porazgovarali smo s momcima i otkrili jesu li razmišljali o ubacivanju vokala u duo, kako je došlo do suradnje te što pripremaju za nastup.

Zašto baš Plastic Knives i kako je došlo do suradnje između vas dvojice?

Nikola: Upoznali smo se davno, još u romantična vremena prije Facebooka, točnije na MySpaceu. Ime smo morali uzeti zbog obveza prema sponzoru i delegaciji.

Prošle ste godine izdali dva EP-a istovremeno, a čini se da je takva praksa postala poprilično česta u glazbenoj industriji. S ovim odmakom, biste li ponovo napravili isto i je li razlog bio isključivo u njihovoj stilskoj razlici?

Damjan: Nisam primjetio da je ta praksa nešto posebno česta. Presudna je bila ta stilska razlika koja se sama pojavila u vidu dvije grupe pjesama koju smo onda razradili u dva koncepta i u konačnici dva EP-a. Bez razmišljanja bismo ponovno isto to napravili.

U posljednje su vrijeme bendovi koji kombiniraju rock i elektroniku sve popularniji u Hrvatskoj, a sudeći po broju vaših koncerata u Sloveniji, očito i šire. Kako komentirate ovaj trend i imate ili u planu otisnuti se dalje od ovih prostora?

Damjan: Mislim da to ima najviše veze s razvojem digitalnih instrumenata i raznih pomagala za live i studio, pa i razvojem boutique proizvođača efekata i sl, ali i sve većoj dostupnosti istih. Ljudima je dostupno sve više načina izražavanja što je normalno i super. A što se tiče sviranja vani - da, imamo planova i sve više nekakvih prilika i dogovora.

Nikola: Naravno, mislim da svi u alternativnoj glazbi žele ići svirati pa tako i mi.

IZVOR: Zvonimir Ferina

Često se na koncertima bendova sličnog žanra zna čuti: Super glazba, još samo da imaju nekakav vokal.  Imate li uopće primisli o ubacivanju vokala u bend?

Damjan: Na prva dva EP-a su nam već gostovali Diyala, Sara Renar i Hrvoje Malić (Baden-Baden) - mislim da je iz toga očit naš afinitet prema vokalima. Na novom materijalu se također radi nešto po tom pitanju, ali ne bi htio previše odati.

Nikola je s Filipom Dizdarom režirao prvi spot, dok je drugi prepušten u ruke Filipa Tota.  Koliko  vam je kao bendu važno da sudjelujete u kreativnom procesu  snimanja spota i koliko vam je u globalu važan taj vizualan izričaj s obzirom na glazbu koju svirate?

Damjan: Mi se u sve kreativne procese koje okružuju bend volimo i trudimo dosta umješati, bio to spot, cover, plakat ili nešto četvrto. Mislim da je jako bitno da cijeli bend i sve oko njega funkcionira kao jedna cjelina i u tom smislu je realno teško ostavit nekome da nešto samo izolirano odradi.

Zadnja zagrebačka svirka koja je pokupila odlične kritike bila je ona u  KSET-u s Toboganom, a sad se nakon nešto manje od godinu dana ponovo vraćate u Vintage. Što publika može očekivati od ovog nastupa, spremate li kakvo iznenađenje?

Nikola: Publika koja prati bend zna da uvijek radimo koncerte drugačije od onog zadnjeg, tj. uvijek radimo nešto novo. Tako će biti i ovaj put. Damjan će svirati bubnjeve, a ja ću štimati gitaru cijeli nastup.

FOTO: ZVONIMIR FERINA