LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kako pametno putovati?

Četiri mita o putovanjima u koja ne treba vjerovati

Putovanja služe za odmor, punjenje baterija i prikupljanje iskustava. Često im prethodi detaljna priprema. Ako se uskoro spremate na put u nepoznato, pogledajte koje predrasude morate odbaciti.

Putovanja služe za odmor, punjenje baterija i prikupljanje iskustava. Često im prethodi detaljna priprema. Ako se uskoro spremate na put u nepoznato, pogledajte koje predrasude morate odbaciti.

Često imamo priliku čuti kako je novac uložen u putovanje zapravo novac uložen u sebe. Putovanja su najbolji način za proširivanje vidika i razumijevanje različitih kultura. Svaki put u nepoznato predstavlja novo iskustvo i sa sobom donosi nova saznanja koja pridonose shvaćanju svijeta kakav on uistinu jest.

Ipak, postoji nešto što blokira potpun doživljaj mjesta na koja otputujemo. To su razni mitovi o onome što treba i ne treba vidjeti, raditi, kušati. U nastavku donosimo četiri mita koje treba odbaciti kako biste uživali na sljedećoj destinaciji koju posjetite.

Moraš se držati plana putovanja

Svako putovanje, osobito ako je riječ o dalekim destinacijama, obično je isplanirano mjesecima unaprijed. Uz samo putovanje dolazi i plan mjesta koja ćemo posjetiti, hrane koju treba probati i lokacija koje želimo podijeliti na svom Instagramu. No prava avantura počinje kada odbacimo planove i prepustimo se trenutku. Puno bolji doživljaj destinacije moguće je dobiti kroz spontanu šetnju uz obalu, razgovor s lokalcima i neplaniranu vožnju biciklom kroz nepoznate uličice, nego kroz štreberski sastavljen raspored.

FOTO: Pinterest

Stekni znanja iz ekonomske analize i regionalnog razvoja na ljetnoj školi u Splitu


Nikada nemoj raditi stvari koje rade turisti

Krajnosti gotovo nikada nisu dobre. Spomenuli smo da se ne treba strogo držati plana putovanja, ali nije poželjno ni bježanje od turističkih punktova radi želje za potpunim doživljajem lokacije. Svako mjesto ima nešto po čemu je nadaleko poznato i upravo to je ono što privlači turiste. Prilikom putovanja svakako je poželjno razgledati građevine ili muzeje koji su glavne turističke atrakcije, no bez velikog opterećenja i strogo strukturiranog rasporeda.

Trebaš jesti samo lokalne specijalitete

Zasigurno da je najbolji savjet za putovanja: doživi mjesto očima lokalaca. U taj proces spada i isprobavanje hrane i pića specifičnih za zemlju i mjesto u koje smo pristigli. Činjenica je da isti ti specijaliteti cijenom većinom nisu pretjerano pristupačni, a okusom nam se ne moraju nužno svidjeti. Stoga je teoriju o konzumiranju isključivo lokalnih proizvoda potrebno odbaciti i za obrok potražiti nešto poznato i cijenom prihvatljivo. Specijalitete svakako treba kušati, no oni ne moraju biti jedino što ćete jesti prilikom boravka u nepoznatom.

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


FOTO: Pinterest

Moraš isprobati sve što se nudi

Svaka turistička (a i neturistička) oaza bogata je sadržajem. Hrpa mjesta koje treba obići, aktivnosti koje želite isprobati i kratko vrijeme koje za to imate često odmor pretvaraju u stresno iskustvo. Umjesto trčanja s popularne lokacije na neku još popularniju, uz neizostavno okidanje selfija na svakoj od njih, zastanite i uživajte u trenutku. Promatrajte okruženje u koje ste došli i nastojte iz njega nešto naučiti. Iskustvo koje vam putovanja pružaju ostaje trajno, dok se silne fotografije ispred spomenika mogu izbrisati jednim klikom.

FOTO: Pinterest

Kako se pametno pakirati za ljeto?


IZVOR: HERCAMPUS
FOTO: PINTEREST