LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RAZOČARANJE ILI ISPUNJENA OČEKIVANJA

Čak 49,1% ispitanih studenata ne bi ponovno upisalo isti studij

Dok je 67,1% razmišljalo o promjeni studija, studij je promijenilo samo 8,1% studenata.

Dok je 67,1% razmišljalo o promjeni studija, studij je promijenilo samo 8,1% studenata.

U nedavno provedenoj anketi pitali smo studente o njihovu zadovoljstvu po pitanju studija. Dodjeljivanjem ocjene jedan studenti su izražavali svoje potpuno razočaranje i frustraciju studijem, a ocjena pet bila je rezervirana za one kojima je studij ostvario sva očekivanja.

Na postavljeni zadatak 10,4% studenata ocjenom jedan izrazilo je potpuno razočaranje i frustriranost svojim studijem, a 15,6% studiju je dalo prolaznu ocjenu dva. Dodijelivši studiju ocjenu tri, 35,8% izrazilo je podjednaku količinu razočaranja i frustriranosti te ispunjenih očekivanja. Smatrajući kako je količina ispunjenih očekivanja veća od količine razočaranja i frustracija s kojima se suočavaju, za 21,4% ispitanih njihov studij zaslužuje ocjenu četiri. Potpuno ispunjena očekivanja dodjeljivanjem ocjene pet izrazilo je 16,8% studenata.
 

Niste sigurni kako pisati akademske nazive i titule? Donosimo vam detaljan vodič
Neke je studij toliko razočarao da su im na pamet padale i poprilično sulude ideje. Bogata udaja, striptiz, pljačka, čuvanje ovaca i glumljenje koza u Nepalu samo su neke od njih, a kreativne rezultate ovih dubokih frustracija možete pročitati na poveznici.

Detaljni vodič: sve što trebate znati o studentskim servisima i svojim pravima


Studentima smo postavili i sljedeće hipotetsko pitanje: Kada bi opet mogao/la birati, bi li upisao/la isti studij? Dok ih je 50,9% odgovorilo potvrdno, njih čak 49,1% to ne bi učinilo.

Što se tiče sumnji u vezi odabira, 32,9% studenata nikad nije razmišljalo o promjeni studija, dok 67,1% je. Od svih njih studij je promijenilo samo 8,1% studenata, a 91,9% ostalo je vjerno svojoj prvotnoj odluci.

Splitski studenti uživali uz ljetno kino na kampusu


Svakako je važno za istaknuti i to da 70,5% ispitanih studenata pohađa studij koji je bio njihov prvi izbor pri upisu na fakultet, a njih 29,5% ne. Što se tiče zastupljenosti studenata prema znanstvenim područjima na kojima studiraju, 38,7% studenata dolazi s područja društvenih, a 19,7% ih studira u području tehničkih znanosti, 15% su činili studenti humanističkih znanosti, 11,6% ih studira prirodne znanosti, 10,4% biomedicinske i 2,9% biotehničke, a 1,7% studenata studira na umjetničkom području. Njihove razloge i situacije koje su ih dovele do ovakvog odabira možete pročitati na poveznici.
 
FOTO: PIXABAY