LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvještaj

Brucošijada FER-a: I gužve postanu podnošljive uz dobre izvođače

Za gužve u prostorijama FER-a potrebno je teško naoružanje, no to nije spriječilo posjetitelje da se odlično zabave na 36. izdanju najpoznatije brucošijade u Zagrebu.

Za gužve u prostorijama FER-a potrebno je teško naoružanje, no to nije spriječilo posjetitelje da se odlično zabave na 36. izdanju najpoznatije brucošijade u Zagrebu.

Sudeći po broju objava na Facebook stranici Brucošijade vezanih uz izgubljene stvari, može se zaključiti da je 36. izdanje Brucošijade FER-a prošlo blaženo kaotično. Za stvaranje kaosa bilo je zaduženo čak 17 izvođača na tri stagea.

Brucošijada FER-a odavno je poprimila odlike pravog malog festivala, a taj je status ove godine ponovno potvrdila. Iako je bilo prigovora da izvođači nisu pretjerano bombastični i da je gužva bila nesnošljiva, nema se smisla obazirati na pojedinačne kritike kada su se i oni najumorniji (poput moje malenkosti) na valovima ludila na FER-u podigli iz pepela poput Siniše Vuce. Isprike, poput generala Vasilija.

Kako je i samo događanje bilo kaotično, tako će i ovaj izvještaj biti kaotičan i fragmentaran. Da bi se popratili svi elementi Brucošijade, potrebna je mala vojska novinara koji bi popratili svu tu strastvenu konfuziju, tako da ću se i ja dotaknuti samo nekih. Jedan od razloga nepotpunosti svakako je i čekanje u redovima za WC i pivo, no to čekanje ipak ima posebnu dimenziju jer je to prilika da se s nepoznatim ljudima popriča o ovogodišnjem line-upu Brucifera, o pristupačnim cijenama za šankovima, o svjetskom poretku i o drugim egzistencijalnim temama.

Izvor: Filip Bušić (Sound Report)
 
Bacimo se na glazbeni dio. Edo Maajka bio je jedno od glavnih imena ovogodišnjeg Brucifera. U pratnji benda, s Rage Against the Machine zvukom te s repertoarom u kojem su se miješale starije i pokoja novija stvar, uspio je servirati jako dobar koncert. Prije njega, na glavnom stageu nastupili su bendovi Kočnica, Lika Korodao, Gužva u 16-ercu te M.O.R.T.

Poslije Ede na pozornicu je stupio apostol svih apostola, Siniša Vuco aka general Vasilije Mitu s grupom Živo Blato. Ovog puta nije držao čuvene monologe između pjesama kao što je to bio onaj prije pjesme Vonj na zagrebačkom koncertu 2012. godine kada je izjavio: „Znači, ja, general Vasilije Mitu, zahvaljujem jednom velikom gospodinu koji je '98. godine financirao sredstva da se snimi album Konac Konca Živog Blata, hvala Siniši Vuci što mi je dao novce da to snimim, Siniša Vuco je financirao heavy metal i rock and roll, a večeras on nije s vama, večeras je s vama Vasilije Mitu, ponosan sam na svoje rusko-rumunjsko podrijetlo, Rusija je najjača država na svijetu..." (da, samo on može ovako sam sebi gospodski odati počast). Unatoč tome što publiku nije nasmijao svojim istovremeno pitomim i sirovo-seljačkim izjavama, publika je ostala zadovoljna nakon njegova koncerta, osobito nakon što su čuli hitove poput Maloljetna i Kasap iz Đakova.

Sviračinu na glavnom stageu okončao je Krankšvester. Dvorana je doslovno gorila uz nabrijane beatove i erotiku na osječki koje potpisuju 3ki Stil i Sett. Na njihovoj set listi našle su se Polarna je***ina, Majko ženiš sina, Disko rak, Muška kurva, Sotona, Liz Taylor, Za Benbare i Soundsisteme i druge. Koncert je zaokružen friškom stvari Šta ti znaš o tome, a do stropa se skakalo, logično, za vrijeme Gabera, pjesme koja je za mnoge himna neukrotivih partyja.

Izvor: Filip Bušić (Sound Report)
 
Drugi stage također je imao impresivnu glazbenu ponudu i mnogi su poželjeli da se taj prostor magično preobrati u ogromu arenu, s obzirom na to da je bilo dosta gužvancije. Za otvaranje večeri na drugom stageu bili su zaduženi momci iz Bruto Geta, nakon čega su uslijedili bend Peglica i Komandos, Svemirko, Straight Mickey and the Boyz i DemeNtronimes. Najveći show priredio je Alen Vitasović. Poput Siniše Vuce, Vitasović ima malu vojsku sljedbenika koji glorificiraju njegove hitove kao što su Jenu noć, Niš mi se ne da, Ja ne gren i Ja san Istrijan. Nekima i dalje nije jasno kako je došlo do njegove reinkarnacije te do nastupa u Močvari i Saxu, ali ne može mu se osporiti činjenica da napravi spektakl gdje god ima koncert. To je pokazao i ove subote na Bruciferu. Dok je na glavnom stageu žario i palio Krankšvester, na ovom je cijelu priču sa svojom unikatnom kombinacijom jazza i ostalih žanrova zaokružio Chui. Na trećem su stageu od 23 sata do jutra žarili i palili Slavonija Vibes Syndicate, Digitron Sound System te Filip Motovunski uz asistenciju MC-a Tone Tuoroa.

Simpatično poremećenu atmosferu priredio je nekim posjetiteljima i Votafak stage gdje su se mogle pogledati epizode Salad Fingersa, Don't Hug Me I'm Scared  i mnoge druge „votafak" video kreacije.


 

Ako se zanemare gužve smrti za koje je potrebno naoružati se pancericama i pancirkom istovremeno, organizacija Brucošijade FER-a zaslužuje svaku pohvalu. Mora se ipak uzeti u obzir da je stvaranje gužve neizbježno jer se radnja odvija u hodnicima zgrade fakulteta. Uzet ću si za pravo zaključiti da je Brucošijada prošla fenomenalno jer sam cijelu večer bila okružena nasmiješenim ljudima u kojoj god prostoriji da sam se našla. Valja napomenuti da je, osim po glazbenom dijelu, Brucošijada FER-a epska i po zagrijavanju na Martinovki gdje je mnogima bilo toliko zabavno da su propustili koncerte svojih najdražih izvođača. U globalu, Brucifer je prošao tradicionalno čudesno.

FOTO: FILIP BUŠIĆ (SOUND REPORT)