LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Planiranje je pola posla

Bezbrižno ljeto – iz financijske perspektive

Koliko gotovine ponijeti na ljetovanje? Možete li se osloniti na plaćanje karticama? Ima li u blizini bankomata za podizanje novca? Odgovore i savjete donosimo u nastavku.

Koliko gotovine ponijeti na ljetovanje? Možete li se osloniti na plaćanje karticama? Ima li u blizini bankomata za podizanje novca? Odgovore i savjete donosimo u nastavku.

Isplanirali ste super ljetni odmor i živite za te dane kad ćete otputovati, odmoriti glavu od svega i samo uživati? Bez obzira na to idete li na more ili preferirate ljeto u planinama, ostajete u Hrvatskoj ili putujete u inozemstvo, idete na popularnu lokaciju ili vam je draži odmor u mirnijim mjestima – jedna od važnijih stavki u planiranju su budžet i troškovi. Koliko ćete ponijeti gotovine? Možete li se osloniti na plaćanje karticama? Imate li u blizini bankomat za podizanje novca? Nositi sav novac sa sobom ili ostaviti dio u sobi/apartmanu? Što ako dođe do neke nepredviđene situacije? U nastavku donosimo savjete koji bi vam mogli olakšati ove dileme.

Kartice vs. gotovina

Planiranje je uvijek pola posla, posebno kad je u pitanju novac. Prvo je pitanje gdje idete na odmor. Ako idete u neki veći grad u kojem imate bankomat na svakom koraku i gdje na većini mjesta možete plaćati karticom – onda imajte minimum gotovine sa sobom. Ako idete u manje mjesto gdje nema bankomata u blizini i gdje niste sigurni može li se u lokalima plaćati karticom – ponesite malo više gotovine. U svakom slučaju odradite mini Google istraživanje da otprilike znate što vas čeka. Budite oprezni, pazite na novčanik, gotovinu i kartice.

Podizanje novca na bankomatima

U slučaju da u mjestu u koje idete na odmor nemate bankomat u blizini, a gotovine vam je ponestalo, provjerite koja vam je najpovoljnija opcija za podizanje novca. Primjerice, ako ste klijent OTP banke d.d., gotovinu možete jednom mjesečno podići na bilo kojem drugom bankomatu bez naknade ili na kioscima Tiska uz minimalnu naknadu! Na bankomat idite savjesno te pazite da ne zaboravite uzeti novac ili karticu.

Što ako vam bankomat proguta karticu?

I to se dogodi, obično onda kad vam najmanje treba, odnosno kad ste na putovanju. Imajte barem još jednu karticu sa sobom pa onda putem mobilnog bankarstva možete besplatno prebaciti novac na alternativnu karticu i bez panike uživati u ostatku odmora.

Mijenjanje valuta i provizija za podizanje novca u inozemstvu

I za putovanje u inozemstvo vrijedi sve ranije napisano. Google vam je prijatelj: istražite kako se kreću cijene, gdje se nalaze provjerene mjenjačnice, što možete platiti gotovinom, a što karticom. Također, u banci možete promijeniti novac u valutu koja vam je potrebna i konzultirati se s bankarom gdje podizati dodatnu gotovinu bude li potrebe.

FOTO: PEXELS