LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za studente

6 zlatnih savjeta za pisanje studentskih radova

Donosimo nekoliko banalnih, ali korisnih savjeta koji će vam pomoći da sačuvate živce tijekom pisanja seminarskog, završnog, diplomskog ili nekog drugog rada.

Donosimo nekoliko banalnih, ali korisnih savjeta koji će vam pomoći da sačuvate živce tijekom pisanja seminarskog, završnog, diplomskog ili nekog drugog rada.

Je li vam se ikada dogodilo da pišete seminarski, završni ili, još gore, diplomski rad i odjednom nešto zašteka, slučajno nešto ugasite, a niste prethodno spremili promjene? Ako vam se ovo nije dogodilo, onda ste pravi srećković, a ako je – potrudite se da se to ne ponovi.

Redovito spremite promjene

Stalno spremajte promjene – doslovno. Ctrl + s ovdje će vam biti najbolji prijatelj jer jednom kada vam uđe u naviku pritisnuti tu kombinaciju tipki (u Wordu i drugdje), stalno ćete spremati ono što ste napisali. Nemojte dopustiti da se računalo ugasi ili slučajno nešto pritisnete i tako obrišete svoj rad.

Napravite kopije dokumenta

U drugim mapa, na radnoj površini, gdje god vam padne na pamet – spremite više verzija dokumenta kako ne biste ostali bez njega.

Pospremite na više mjesta važne datoteke i poveznice

Sve ono što vam je potrebno za rad pospremite na raznim mjestima. Fotografije, poveznice i sve ostalo stavite u zasebnu mapu i zatim ju pošaljite sami sebi ili nekome u koga imate povjerenja na e-adresu, podignite ju na svoj drive i slično.

Šaljite rad na e-adresu

Osim dokumenata, na vlastitu ili e-adresu osobe od povjerenja pošaljite svoj rad. Ovo biste trebali učiniti na kraju dana kada završite s pisanjem ili češće ako je potrebno.

Spremite rad na drive, hard disk, USB

Osim na e-adresu, dobro je spremiti dokument na hard disk, USB, ali i na drive u slučaju da nečemu od ovog troje ne budete mogli pristupiti.

Provjerite je li računalo na punjaču

Ovo je još jedan naizgled banalan, ali koristan savjet. Ponekad kad nam je baterija puna ne obraćamo pažnju na to koliko će se brzo isprazniti, stoga, prije nego krenete s pisanjem radije provjerite je li laptop već na punjaču kako ne bi bilo nepredviđenih gašenja.
FOTO: UNSPLASH