LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert u Zagrebu

„Balkaniada”: spoj balkanskih ritmova i popularne rumunjske glazbe u HNK-u

Glazbena koncepcija, kojom će se Marius Mihalache predstaviti i hrvatskoj publici, potaknula je balkanske ritmove do zanimljivih krajnosti stvarajući fuziju popularne rumunjske glazbe s tradicionalnom balkanskom glazbom.

Glazbena koncepcija, kojom će se Marius Mihalache predstaviti i hrvatskoj publici, potaknula je balkanske ritmove do zanimljivih krajnosti stvarajući fuziju popularne rumunjske glazbe s tradicionalnom balkanskom glazbom.

Rumunjski umjetnik i skladatelj Marius Mihalache, kojeg nazivaju i Čarobnjak cimbala, održat će koncert Balkaniada 5. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Događaj je organiziran u suradnji s rumunjskim veleposlanstvom.  

Njegova glazbena koncepcija, kojom će se predstaviti i hrvatskoj publici, potaknula je balkanske ritmove do zanimljivih krajnosti stvarajući fuziju popularne rumunjske glazbe s tradicionalnom balkanskom glazbom. Svojevrstan je to glazbeni eksperiment koji na začuđujući način spaja cimbalo s flautom, harmonikom, solo-vokalom i bubnjevima.

Marius Mihalache piše glazbu za film i kazalište te ima više od 29 godina iskustva u izvođenju i vođenju međunarodnih i nacionalnih majstorskih tečajeva u pisanju pjesama, skladanju pjesama za filmove, povijesti cimbala, improvizacijskim i izvedbenim tehnikama. Dijelio je pozornicu s mnogim poznatim umjetnicima kao što su Chick Corea, Gloria Gaynor, Nina Simone, Kitaro, Steve Vai, Mike Stern, Boo Boo Davis, Billy Cobham, Sergio Mendez, Larry Coryell, Philip Catherine.

Od djetinjstva dobitnik je brojnih nagrada za interpretativnu virtuoznost, a sa 17 godina svira na cimbalu Rachmaninoffa, Chopina, Schumana, Schuberta i Mozarta. Mnogo je puta pozivan da nastupa u sjedištu Organizacije ujedinjenih naroda u nazočnosti šefova država, sudionika summita. Izvodio je koncert i u Bijeloj kući na proslavi stogodišnjice neovisnosti države Paname u nazočnosti visokih dužnosnika iz većine zemalja svijeta, uključujući predsjednika G. W. Busha. godine 2018. izlazi njegov posljednji balkanski projekt nazvan Saftita, što na rumunjskom znači dobar početak, koji ostvaruje velik uspjeh.

FOTO: CRISTI ALEXE