LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska umjetnost

Američki redatelj koji je izmislio podžanr „mumblecore” počasni je gost Motovun Film Festivala

Motovun Film Festival iznimno je ponosan što će publici predstaviti jednu od najvažnijih figura indie filma 21. stoljeća. Dodatan povod je i činjenica da je počasni gost Bujalski bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makevejeva, kojem će festival ove godine odati posebnu počast.

Motovun Film Festival iznimno je ponosan što će publici predstaviti jednu od najvažnijih figura indie filma 21. stoljeća. Dodatan povod je i činjenica da je počasni gost Bujalski bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makevejeva, kojem će festival ove godine odati posebnu počast.

Amerikanac Andrew Bujalski jedan je od redatelja koji su početkom 2000-ih indie pokret htjeli vratiti korijenima, prije svega idejama Johna Cassavetesa. Naime, američki indie pokret u to je doba bio vrlo uspješan i pomalo je postajao srednjostrujaški, osvajao je Oscare i Hollywood, a mladi autori poput ovoga htjeli su se odmaknuti od tog trenda. Ti se filmovi nisu bavili ni politikom ni važnim globalnim temama nego je fokus bio na pomalo učmalu i brojnim upitnicima obavijenu svakodnevicu obično bijelih generacijskih junaka u dobi između 20 i 30 godina. U ovim filmovima fabula je sporedna, bazira se na trzavicama i malim osobnim dramama, a karakterizira ih puno neartikulirane priče koja se tretirala gotovo kao šum – mumljanje (mumble). Zbog mumljavih dijaloga pokret je dobio podrugljiv naziv mumblecore, a oni su ga u pravoj indie maniri vrlo rado prihvatili.

Mumblecore pokret sa sjedištem u glavnom gradu Texasa Austinu okupio je niz autora – od braće Duplass, preko glumice i redateljice Grete Gerwig, Joea Swanberga pa do režisera koji su slične filmove radili i ranije, kao što je Dan Sallitt. Ipak, prvim i možda najvažnijim režiserom smatra se upravo ovogodišnji gost Motovuna Andrew Bujalski (1977.), koji je svojim prvim dugometražnim filmom Smiješno Ha Ha (Funny Ha Ha) udario temelje podžanra, a on će se, kao i Kompjuterski šah (Computer Chess) iz 2013, moći pogledati u sklopu posebnih projekcija na Motovunu.

Njegov posljednji dovršeni film Podržite djevojke (Support the Girls), u kojem se potpuno neočekivano pojavljuju i franšize Mrak film te serije Narančasta je nova crna, prikazan je premijerno u Karlovim Varima, a ove će godine biti dio glavnog programa u Motovunu. Već u naslovu Bujalski britko ironizira slogan koji Amerikanci koriste u znak podrške vojnicima koji ratuju po cijelom svijetu – support the boys. Time želi podsjetiti da osim momaka koji daleko vojuju u uniformi postoji druga skupina boraca koji svoje bitke vojuju svakodnevno, ali odmah tu, u neposrednoj blizini. To su prekarne radnice, kuharice, sobarice, konobarice, radnička klasa na čijem potplaćenom i nesigurnom radu počiva američka industrija usluga. Baveći se tom armijom cura, radnju filma gradi oko restorana brze hrane čije konobarice golišavim pranjem automobila pokušavaju namaknuti novac za jamčevinu kolegici koja je završila iza rešetaka, a planove im kvari primitivni šef, kao i provalnik zaglavljen u ventilacijskoj cijevi restorana.

Motovun Film Festival iznimno je ponosan što će publici predstaviti jednu od najvažnijih figura indie filma 21. stoljeća. Dodatan povod je i činjenica da je počasni gost Bujalski bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makevejeva, kojem će festival ove godine odati posebnu počast.

Ulaznice u pretprodaji za festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, mogu se kupiti u sustavu KupiUlaznicu.hr. U ponudi je večernji komplet ulaznica za sve večernje projekcije po cijeni od 300 kuna. Također, u spomenutom se sustavu mogu kupiti i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

FOTO: MOTOVUN FILM FESTIVAL / PR FOTO