LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje i ljepota

Ako uskoro krećete na put, dobro je ove stvari imati pri ruci

Što sve trebate imati u putnoj ljekarni kako bi vaš put prošao što bezbolnije.

Što sve trebate imati u putnoj ljekarni kako bi vaš put prošao što bezbolnije.

Sezona odmora je uvelike u tijeku. Da bi ljetovanje prošlo bez briga i panične potrage za ljekarnom ukoliko nam zatreba, ne bi bilo loše od kuće ponijeti nekoliko lijekova koji će se naći "za svaki slučaj", piše N1.

Prije svega, najvažnije da se na odmor ponesu lijekovi koji su redovna terapija u dovoljnoj količini, kao i da budu odgovarajuće čuvani (na primjer ulošci za inzulin ili slično).

Prema riječima farmaceuta, za one kojima je muka u vožnji preporučuju se tablete protiv mučnine. Uz sebe treba imati, savjetuju, i toplomjer, kao i lijekove protiv bolova i povišene temperature (paracetamol, ibuprofen), a ukoliko su u pitanju bebe – sirup ili čepiće.

Nekoliko dana prije polaska na odmor, kao i tijekom odmora, savjetuje se uzimanje probiotika – mogu se uzimati i kao preventiva, ali i za liječenje probavnih problema.

Na odmoru može doći do svakakvih nepredviđenih situacija, te bi bilo zgodno ponijeti i lijekove protiv alergijskih reakcija.

Svi znamo koliko iritantni komarci mogu biti, i koliko njihov ubod koji svrbi nam može upropastiti raspoloženje. Zaštita od uboda insekata omogućit će, kažu farmaceuti, da vam odmor prođe bez nepotrebnih nerviranja.

Ukoliko do uboda dođe, ili ako ste na moru, pa dođe do susreta s meduzom, farmaceuti preporučuju kreme i gelove za kožu sa svojstvom hlađenja i za ublažavanje svrbeža.

Ipak, kao najvažnije napominju – zaštitu od sunčevih zraka.

Prije izlaska na sunce, kažu, treba se namazati, preporučljivo je kremom sa SPF 50+ i ponavljati nanošenje nekoliko puta tijekom boravka na suncu. Naročito je važno zaštititi djecu, napominju, i dodaju da koža pamti.

Podjednako je važna njega kože nakon izlaganja suncu – za to se savjetuju kreme i mlijeka za hidrataciju i njegu (postoje i posebna mlijeka za poslije sunčanja, ali mogu se koristiti i bilo koja na bazi pantenola).

Kapi za nos, kao i fiziološku otopinu, također ne bi bilo loše imati u putnoj ljekarni, a ne treba zaboraviti ni umjetne suze za oči, kao ni hidrogen za uši, ukoliko dođe do začepljenja.
 
Pastile za grlo pomoći će kod grebanja i promuklosti.

Pandemija koronavirusa, iako izgleda kao da smo je zaboravili, i dalje traje. Sredstva za dezinfekciju su i dalje na vrhu liste, kao i zaštitne maske.
FOTO: UNSPLASH