LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

5 teških „grijeha“ koje svaki student treba izbjegavati

Što god da se dogodi i s čim god da se suočite, samo razmislite kako biste htjeli da se drugi ponašaju da ste i sami u toj situaciji.

Što god da se dogodi i s čim god da se suočite, samo razmislite kako biste htjeli da se drugi ponašaju da ste i sami u toj situaciji.

Studiranje je životno razdoblje u kojem većina vas po prvi put ode od kuće, u novi grad, stan, studentski dom. Ogroman je to izlazak iz sigurne zone i ulazak u jednu potpuno drugačiju svakodnevicu u kojoj se suočavate s hrpom novih situacija. Odjednom samostalno upravljate s vremenom i slažete svoj raspored, brinete o prehrani, financijama i mnoštvu detalja koji su se dotad podrazumijevali.

Muče vas osnovna životna pitanja poput onih imam li toaletnog papira, gdje ću i kad oprati robu, je li džeparac koji imam dovoljan ili moram pronaći studentski posao kako bi cifra na studentskom bankovnom računu bila dovoljna za preživjeti tekući mjesec i tako dalje. Velike su to stvari i treba malo vremena da se posložite i steknete rutinu. Ipak, unatoč tome, pripazite da u novoj okolini i situacijama koje dolaze budete ljudi. Kako bismo vam malo olakšali, donosimo pet situacija za koje toplo preporučujemo da promislite kako ćete se u njima ponašati.
 

Ostavljanje nereda u zajedničkim prostorijama, bilo u domu bilo u stanu


Neki će reći – pa ovo se podrazumijeva, ali toliko često se događa da zbog žurbe, lijenosti, nesvjesnosti za sobom ostavite nered. A to nije okej ako kupaonicu, kuhinju ili dnevnu sobu dijelite s još 30 ljudi na katu u studentskom domu ili s cimerima u stanu. Počisti za sobom, to je u većini slučajeva nekoliko dodatnih minuta posla.
 

Prijavljivanje susjeda u studentskom domu


Okej, možda ti stvarno smeta buka iz susjedne sobe u kojoj tulumari deset ljudi, a ti pokušavaš zaspati jer sutra moraš učiti ili radiš studentski posao vikendom  kako bi si priskrbio/la dodatni prihod na studentskom bankovnom računu. Nekad ekipa stvarno zna pretjerati, ali pokušaj razumjeti jer ćeš se sigurno u nekom trenutku i ti naći u takvoj situaciji i društvu. Otiđi i zamoli ih da se stišaju prije nego ih prijaviš zaštitarima i policiji.


Preskakanje reda u menzi


Samo razmisli o tome koliko tebi ide na živce kad 15-20 minuta stojiš u bilo kojem redu za bilo što i onda dođe netko i ubaci se ispred tebe. Vjerojatno zakolutaš očima žešće i pitaš se kako im nije neugodno. Onda ni ti to nemoj činiti, pogotovo u redu za ručak ili večeru jer tko god tu stoji, sigurno je također gladan.
 

Nemar u grupnim zadacima


Grupni zadaci na faksu često su izvor velikih frustracija iz više razloga. Prvo, teško je uskladiti više glava i svatko ima neku svoju ideju za koju misli da je najbolja. Ali to je manji problem od onog da postoje pojedinci koji se pokušavaju izvući uz minimum napora računajući – ostatak ekipe će potegnuti. Nemoj biti takva osoba, odradi svoj komad posla.
 

Nije moj posao ili briga – ako možeš, pomozi


Ako vidiš da netko tegli kofer ili bilo što i muči se s time – stani i pomozi. Ako pronađeš nečiju iksicu, dokument, mobitel – pokupi i ostavi u menzi, na obližnjem kiosku ili odnesi na policiju. Ako nekome iz tvoje grupe ne ide nešto što ti bez pola muke kužiš – stani, objasni, pomozi. Ako cimer(ica) ili kolega s faksa nije pri novcima, a tebi je na račun sjela plaća, plati ručak u menzi ili kavu.

Što god da se dogodi i s čim god da se suočite, samo razmislite kako biste htjeli da se drugi ponašaju da ste i sami u toj situaciji.

FOTO: PEXELS