LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Napomena maturantima

5 privilegija koje može ostvariti prosječni student u Hrvatskoj

Povoljnija prehrana i smještaj – tek su dio pogodnosti koje studenti ostvaraju zato što su studenti. Izdvajamo glavnih 5!

Povoljnija prehrana i smještaj – tek su dio pogodnosti koje studenti ostvaraju zato što su studenti. Izdvajamo glavnih 5!

Premda je pojmu studiranja nerijetka asocijacija ograničenost budžeta, prosječni student u Hrvatskoj u periodu svojega visokog obrazovanja ostvaruje niz pogodnosti koje se pozitivno reflektiraju na njihov džep, odnosno na džep njihovih roditelja. Početkom jeseni tisuće dosadašnjih maturanata diljem Hrvatske prvi će put sjesti u studentske klupe, a kako bi im naredne godine što bezbrižnije prošle te kako bi se mogli fokusirati na obrazovanje u prvome redu – brinu se mnoge kako javne tako i privatne organizacije, tvrtke, institucije. 

Izdvajamo, stoga, 5 glavnih privilegija koje ih kao buduće studente očekuju.

1. Povoljnija prehrana

Uz iksicu svaki redovni student ostvaruje pravo na povoljniju prehranu u studentskim restoranima, odnosno on plaća samo mali dio ukupne cijene obroka.

– Pravo na potporu za pokriće troškova prehrane studenata ostvaruje redoviti student na preddiplomskom sveučilišnom, diplomskom sveučilišnom, integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom, kratkom stručnom, preddiplomskom stručnom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju visokog učilišta u Republici Hrvatskoj koji je državljanin države članice Europske unije. – stoji u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane.

Iksica se puni svakog prvog i četrnaestog u mjesecu, a iznos ovisi o razini prava koju student ostvaruje ovisno o prebivalištu. Za sve sastavnice menija u menzi Ministarstvo podmiruje 71,24% cijene, dok neke druge proizvode subvencionira s 50%.

2. Subvencionirano stanovanje u studentskom domu

Budući da mnogi studiraju izvan svojega mjesta prebivališta, u gotovo svim sveučilišnim gradovima na raspolaganju im je smještaj u studentskim domovima koji studenti uglavnom ocjenjuju zadovoljavajućim, a koji je značajno jeftiniji od privatnog smještaja. Primjerice, za mjesto u dvokrevetnoj sobi u najvećem zagrebačkom studentskom domu – onom na Savi – mjesečno je potrebno izdvojiti 375 kuna, a drugi dio izdvaja Ministarstvo. Postoje i nešto skuplje varijante, ali najveći broj soba odnosi se na ovu kategoriju.

FOTO: Studentski.hr

3. Jeftiniji prijevoz

Odlazak doma za vikend ili pokoje putovanje studentima predstavlja manji trošak nego ostalima. Naime, uz iksicu je kod, primjerice, gotovo svih autoprijevoznika moguće ostvariti osjetne popuste.

4. Bankarske usluge

U bliskoj suradnji sa studentima, imajući na umu njihovu želju za samostalnošću i jednostavnošću te najčešće financijske probleme s kojima se susreću, OTP banka osmislila je paket proizvoda i usluga, koji je moguće besplatno ugovoriti i koristiti – OTP Indeks. U paketu je brojne usluge moguće ugovoriti jednostavnije i povoljnije – vođenje studentskog tekućeg računa i žiroračuna besplatno je, a prepaid karticu idealnu za studentske potrebe moguće je ugovoriti bez upisnine i članarine.

5. Popusti u muzejima, kinima, kazalištima, knjižnicama, na izložbama

Uz to što ju je dobro uvijek imati u novčaniku za obrok u menzi ili za kupnju autobusne karte, iksica pri ruci super je i prilikom odlaska u muzej, na neku izložbu, u kino, kazalište ili za, primjerice, učlanjenje u knjižnicu. Naime, svaka od navedenih institucija uglavnom nudi popuste studentima kako ni oni ne bi bili zakinuti za sadržaj kojim mogu kvalitetno upotpuniti svoje slobodno vrijeme.

FOTO: STUDENTSKI.HR / TONČI GABELIĆ