LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu utvrdili slučajeve prijenosa koronavirusa na mačke

– Transmisija virusa sa životinja na ljude trenutačno predstavlja relativno nizak rizik za javno zdravlje. – rekla je profesorica Margaret Hosie.

– Transmisija virusa sa životinja na ljude trenutačno predstavlja relativno nizak rizik za javno zdravlje. – rekla je profesorica Margaret Hosie.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu utvrdili su da su se dvije mačke počele osjećati loše nakon što je njihovim vlasnicima potvrđena zaraza koronavirusom
– Transmisija virusa sa životinja na ljude trenutačno predstavlja relativno nizak rizik za javno zdravlje. Međutim, kako se smanjuje zaraza među ljudima, tako zaraza među životinjama postaje sve važnija jer je potencijalni izvor ponovnog širenja virusa SARS-CoV-2 među ljudima. – rekla je glavna autorica studije, profesorica komparativne virologije sa Sveučilišta u Glasgowu Margaret Hosie.
Rezultati studije objavljeni su u časopisu Veterinary Record i pokazuju da nema slučajeva prijenosa virusa s mačaka i pasa na ljude, no u ovim dvama slučajevima pokazalo se da prelazi s ljudi na životinje. Prvi slučaj tiče se četveromjesečnog mačića koji je razvio respiratorne simptome nakon što su vlasnici zaraženi, no uspio je preživjeti. 

Drugi slučaj odnosio se na šest godina staru sijamsku mačku čiji su simptomi bili blaži, pa se i ona uspješno oporavila. Riječ je samo o ovim dvama spomenutim slučajevima, no znanstvenici smatraju da su ovakvi slučajevi zapravo puno češći, samo što se uglavnom ne provode testiranja.

Od pojave pandemije, piše Sveučilište, slučajevi zaraženih mačaka zabilježeni su u SAD-u, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Rusiji, Japanu, Italiji, Čileu, Kanadi, Brazilu, Argentini, Švicarskoj i Latviji.
FOTO: PIXABAY