LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici otkrili novu funkciju malog mozga

Nova studija pokazala je da mali mozak ima važnu ulogu u pamćenju emocionalnih podražaja, kako pozitivnih tako i negativnih.

Nova studija pokazala je da mali mozak ima važnu ulogu u pamćenju emocionalnih podražaja, kako pozitivnih tako i negativnih.

Novim istraživanjem otkriveno je kako mali mozak ima funkciju za koju se do ovog trenutka nije znalo. Do danas je bilo poznato da mali mozak ima važno ulogu u kontroli pokreta, da je u nekoj mjeri uključen u kognitivne funkcije te da utječe na naše odgovore na strah i zadovoljstvo.

Međutim, nova studija, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) pokazala je da mali mozak ima važnu ulogu u pamćenju emocionalnih podražaja, kako pozitivnih tako i negativnih, prenosi Index.

Emocionalna iskustva, o kojima je riječ, bitna su jer po njima pamtimo i prepoznajemo situacije kada smo bili izloženi opasnostima ili kada smo prospeirali.

Za potrebe ovog istraživanja, znanstvenici su snimali mozgove 1418 zdravih sudionika funkcionalnom magnetskom rezonancom (fMRI) te su ih usporedno izlagali slikama koje su imale namjeru poticati različite emocionalne doživljaje. Od toga su 24 slike bile s pozitivnim poticajem, 24 s negativnim i 24 s neutralnim.

Pozitivne slike uključivale su erotske prizore, sportske događaje i neke životinje. Negativne slike prikazivale su tjelesne ozljede, zmije i scene napada. Neutralne slike prikazivale su neutralna lica, kućanske predmete i zgrade.

Snimke su pokazale puno bolje pamćenje pozitivnih i negativnih slika, a došli su i do spoznaje da je poboljšana sposobnost pohranjivanja takvih doživljaja bila povezana s trenucima u kojima je zabilježena povećana aktivnost malog mozga.


Novo otkriće trebalo bi pomoći u rješavanju problema koji nastaju kada sjećanja nisu ispravno pohranjena ili kada su previše snažno utisnuta u umove.

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA