LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova godina, stari mi

Zašto ne ispunjavamo svoje novogodišnje odluke?

Iako u novu godinu krenemo optimistično i pokušavamo se držati svojih odluka, često padnemo na tom testu. Postoji nekoliko razloga koji na to utječu, a mi smo saznali koji su to.

Iako u novu godinu krenemo optimistično i pokušavamo se držati svojih odluka, često padnemo na tom testu. Postoji nekoliko razloga koji na to utječu, a mi smo saznali koji su to.

Skoro smo na polovici prvog mjeseca 2023. godine, a već sada su sigurno mnogi odustali od svojih novogodišnjih odluka. Neke od najčešćih novogodišnjih odluka su zdraviji život, produktivniji život, štednja novca, više putovanja i slično. No iako u novu godinu krenemo optimistično i pokušavamo se držati svojih odluka, često padnemo na tom testu. Prema pisanju CNN-u, Strava, aplikacija koja prati tjelesno vježbanje ljudi, napravila je istraživanje koje obuhvaća više od 800 milijuna aktivnosti te predviđa da će većina ovih odluka biti napuštena do 19. siječnja. Postoji nekoliko razloga koji na to utječu, a mi smo saznali koji su to.

Jedan od glavnih razloga je nejasnoća. Kao što smo već spomenuli, ljudi pokušavaju biti zdraviji i sretniji, ali je zapravo nejasno što to točno znači. Isto tako, ako želimo štedjeti, putovati ili nešto novo naučiti, potreban nam je dobar plan i organizacija, a ako se za to dobro ne pripremimo, bit će nam teško ostvariti te planove. Ovakav način planiranja nije dobar jer na putu do ostvarenja svojih ciljeva sigurno ćemo naići na neke prepreke, a baš zato što nemamo nikakve smjernice, nećemo znati kako se nositi s istim.

Osim nejasnoće, često biramo i nedostižne ciljeve. Želimo stvoriti napor i natjecati se sa samim sobom jer smatramo da ćemo se tako osjećati ispunjenije, ali stvarnost je pak nešto drugačija. Kako bismo lakše funkcionirali u svijetu, stvaramo si mentalne prečace. Kada se ti prečaci u nama ugrade, mozgu je lakše djelovati bez mnogo svjesnog napora ili kontrole. Naš mozak nastoji minimizirati kognitivno opterećenje – lakše nam je ponavljati ono što nam je ugodno nego razmatrati nove opcije. Da bismo ostvarili svoje novogodišnje odluke, često moramo promijeniti duboko ukorijenjene navike, ali naš se mozak odupire toj nelagodi pa tako dolazimo u iskušenje da se vratimo na ugodnije mjesto. To je razlog zašto odustajemo od svojih odluka.

Put do promjene nije jednostavan, ali nije nemoguć. Ako se usredotočimo, budemo pozitivni i postavimo jasne ciljeve veća je vjerojatnost da ćemo promijeniti način razmišljanja. Dakle, ako se želite promijeniti, prihvatite sebe onakvima kakvi jeste – i malim koracima krenite prema velikim promjenama!

FOTO: UNSPLAH.COM