LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka EU

Zabranjuju se neke cigarete u svrhu sprječavanja pušenja među mladima!

U srijedu, 20. svibnja, na snagu je stupila zabrana cigareta s okusom mentola.

U srijedu, 20. svibnja, na snagu je stupila zabrana cigareta s okusom mentola.

Prije nekoliko dana na snagu je stupila odluka EU prema kojoj se zabranjuju cigarete s mentolom, a sve u svrhu sprječavanja mladih da puše. Hrvatska je, kako smo nedavno i pisali, po pitanju rasprostranjenosti navike pušenja na sedmome mjestu kod mladih u dobi od 15 godina.
Vezano: Hrvatski tinejdžeri zadovoljni životom, puše, piju i ne vole školu!
Zakon koji se tiče duhanskih proizvoda s aromama reguliran je još 2016. godine, no proizvodi koji sadržavaju aromu mentola mogli su se prodavati sve do ove godine. Sada nikakvi duhanski proizvodi ne smiju sadržavati aromu koja prikriva okus i miris duhana, a može ju sadržavati jedino snus, odnosno nikotinske vrećice koje u sastavu nemaju dim i duhan. Ova odluka zahvaća sve zemlje članice EU.

Osim toga, u svrhu odvlačenja ljudi od štetne navike pušenja, cigarete i duhanski proizvodi uskoro bi mogle biti prekrivene eksplicitnim sadržajem, odnosno zdravstvenim upozorenjem koje bi prekrivalo čak 65% prednjeg i stražnjeg dijela kutije.

Pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima. Europska komisija kaže da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU gdje 26 posto od ukupne populacije i 29 posto mladih Europljana između 15 i 24 godine puši.
FOTO: FLICKR