LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upoznajte mladog inovatora koji je oduševio svijet

William Kamkwamba - 'Dječak koji je zauzdao vjetar'

Upoznajte mladog Williama Kamkwambu: inženjera, inovatora i autora iz Malawija čija će vas priča zasigurno inspirirati i motivirati.

Upoznajte mladog Williama Kamkwambu: inženjera, inovatora i autora iz Malawija čija će vas priča zasigurno inspirirati i motivirati.

William Kamkwamba, mladi inženjer, inovator i autor, rođen je 5. kolovoza 1987. godine u selu Masitala u afričkoj državi Malawi. On i njegova obitelj živjeli su u siromaštvu, preživljavajući od poljoprivrede. Velika suša i glad prisilili su Kamkwambu da prekine školovanje sa 14 godina jer njegovi roditelji nisu imali novaca kojim bi mu platili školarinu. No, William nije odustajao. Počeo je posjećivati lokalnu knjižnicu u kojoj je otkrio svoju veliku strast prema elektronici.

Upravo se iz te ljubavi rodila ideja koja će ga proslaviti u domovini, ali i u svijetu. Tijekom boravka u knjižnici nabasao je na sliku vjetrenjače u jednom američkom udžbeniku. Budući da njegovo selo nije imalo struju, a vjetar je jedan od rijetkih resursa kojim Malawi obiluje, petnaestogodišnji Kamkwamba odlučio je improvizirati i pokušati je napraviti sam. "Svi su mi se smijali kada sam rekao da gradim vjetrenjaču", ispričao je Kamkwamba. "Mislili su da sam poludio. Zato sam im počeo govoriti da se samo igram sa dijelovima. To je izgledalo manje ludo". 

Počeo je malim modelom, koristeći jeftin dimnamo i materijale koje je našao na lokalnim odlagalištima otpada. Koristeći znanja koja je stekao izradom modela, ubrzo je izgradio potpuno funkcionalnu vjetrenjaču koja je napajala kućanske aparate u njegovoj kući. Vjetrenjača je pokretala i pumpu koja je njegovoj obitelji osiguravala dragocjenu vodu iz dubokog bunara, omogućivši im da zasade nove i raznolikije usjeve. Danas Kamkwamba ima pet vjetrenjača, uključujući i onu  kod lokalne škole koju je izgradio kako bi naučio djecu izrađivanju vjetrenjače.

Lokalni farmeri i novinari ubrzo su otkrili njegovo djelo i Kamkwamba je postao međunarodna zvijezda. Nakon što je The Daily Times objavio priču o njemu koja se počela širiti internetom, privukao je pozornost ravnateljice TED konferencije, Emeke Okafor, koja ga je pozvala da održi predavanje na TEDGlobal 2007 konferenciji u Tanzaniji. Njegov govor na konferenciji privukao je pozornost nekih ulagača koji su odlučili financirati njegovo daljnje obrazovanje. Uz njihovu pomoć upisao se na African Bible College, kršćanski fakultet u Lilongweu. Nakon završetka školovanja, dobio je stipendiju za African Leadership Academy, elitnu školu u Južnoafričkoj Republici. 2009. godine upisao se na američko sveučilište Dartmouth na kojem je 2014. godine i diplomirao.

FOTO: FACEBOOK