LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svatko na svojoj strani svijeta

VIDEO: FER u suradnji s novozelandskim znanstvenicima proveo eksperiment podvodne komunikacije na daljinu

Zagrebački FER i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu proveli transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

Zagrebački FER i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu proveli transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

U okviru projekta Unaprjeđenje sposobnosti interakcije ronilaca i robota koji financira Office of Naval Research Global (ONR Global, američki Ured za pomorska istraživanja), projektni partneri Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu (Novi Zeland) proveli su transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

U sklopu eksperimenta trebalo je istražiti može li novozelandska ronilačka rukavica komunicirati s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom, što ima velik utjecaj na razvoj podvodnih komunikacija. Eksperiment se trebao provesti u Jadranskom moru, ali otkazan je zbog epidemiološke situacije.

No, hrvatski i novozelandski znanstvenici pronašli su rješenje za provedbu istraživačkog eksperimenta unatoč pandemiji – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsku mrežu.

– Eksperiment je proveden na način da je novozelandski ronilac, noseći rukavicu  Adriatic zaronio u 5-metarski bazen u centru i poslao naredbu podvodnom vozilu koje se nalazilo u bazenu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) UNIZG FER-a u Zagrebu. Rukavica 'Adriatic' senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacije pretvara u signal naredbe koji se akustično šalje prijamniku u bazenu. Signal se prosljeđuje površinskom računalu na novozelandskoj strani, a zatim poslužitelju koji se nalazi u Hrvatskoj. Ovdje računalo prosljeđuje naredbu otpremniku koji dalje šalje akustični signal s rukavice autonomnom podvodnom vozilu kako bi se pomaknulo u zadanom smjeru i na zadani način. – objašnjavaju s FER-a.

Provedeni eksperiment uspješno je završen te sada slijede novi eksperimenti čiji je cilj dodatno unaprijediti komunikaciju između vozila i rukavice. Eksperiment su proveli Derek Orbaugh (koordinator, Auckland), Chris Walker (ronilac, Auckland), Iain Anderson (ronilac snimatelj, Auckland), Đula Nađ (koordinator, Zagreb), Fausto Ferreira (snimanje i fotografiranje, Zagreb), Luka Mandić (infrastruktura komunikacije na daljinu, Zagreb), Igor Kvasić (upravljanje vozilom, Zagreb) te Vladimir Slošić (akustika, Zagreb).   

Kratki prikaz eksperimenta dostupan je na videu u nastavku:


FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR