LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno dostignuće

Veliki uspjeh znanstvenika: uspjeli zaustaviti propadanje organa nakon smrti

Znanstvenici se nadaju da će im ova tehnologija s vremenom omogućiti da se poveća broj ljudskih organa za transplantaciju.

Znanstvenici se nadaju da će im ova tehnologija s vremenom omogućiti da se poveća broj ljudskih organa za transplantaciju.

Na temelju ranih pokusa na svinjama znanstvenici su otkrili da se propadanje tkiva nakon smrti može zaustaviti i da se stanične funkcije mogu obnoviti, što bi u konačnici moglo pridonijeti povećanju broja ljudskih organa za potrebe transplantacija.

Šezdeset minuta nakon što su zaustavili rad srca u anesteziranih životinja, istraživači s Yalea uspjeli su ponovno pokrenuti cirkulaciju krvi pomoću specijaliziranog stroja i sintetičke tekućine koja prenosi kisik i ostale komponente koje potiču zdravlje stanica i suzbijaju nastanak upale.

Nakon šest sati tretman obavljen takozvanom OrganEx tehnologijom smanjio je ili ispravio neka oštećenja, poput primjerice oticanja tkiva organa i kolapsa krvnih žila, do čega obično dolazi zbog nedostatka kisika u trenutku kad srčani zastoj obustavi protok krvi.

Na ovom istraživanju radi i Zvonimir Vrselja sa Sveučilišta Yale, podrijetlom iz Hrvatske, a na konferenciji za novinare rekao je kako tijelo nakon što organi prestanu raditi i nije tako mrtvo kako smo do sada mislili. 

Znanstvenici se nadaju da će im tehnologija OrganEx s vremenom omogućiti da se poveća broj ljudskih organa za transplantaciju kod darivatelja s teškim nepovratnim ozljedama mozga tako što će se spriječiti oštećenja koja nastaju nakon prestanka cirkulacije krvi. Teoretski, tehnologija bi se jednog dana mogla upotrijebiti da se u život vrati netko tko je netom umro. No smatraju da će trebati obaviti još brojne eksperimente prije nego što se postignu rezultati.
FOTO: UNSPLASH