LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluke prouzrokovane koronavirusom

Velika Britanija zatvara škole i otkazuje maturu; ondje ima i hrvatskih učenika i studenata

– Svi naši savjetnici, kako za visoko obrazovanje tako i oni za srednju školu i jezične kampove u inozemstvu, u kontaktu su sa svojim učenicima i polaznicima koji su bili ili su još uvijek izvan Hrvatske kako bi se uvjerili da su na sigurnom. – rekla je Lea Ban

– Svi naši savjetnici, kako za visoko obrazovanje tako i oni za srednju školu i jezične kampove u inozemstvu, u kontaktu su sa svojim učenicima i polaznicima koji su bili ili su još uvijek izvan Hrvatske kako bi se uvjerili da su na sigurnom. – rekla je Lea Ban

Zbog pandemije koronavirusa u Velikoj Britaniji danas, 20. ožujka, zatvaraju se škole. Ova vijest nije relevantna samo za britanske učenike, već i za sve hrvatske učenike koji trenutačno tamo pohađaju osnovnu, srednju školu ili jezični tečaj.

Većina škola već je proteklog tjedna poslala sve svoje učenike koji nisu iz Velike Britanije u njihove matične zemlje, pa tako i oni, kao i učenici diljem Hrvatske, od ovog tjedna prate nastavu na online platformama. Iz naše najveće agencije za obrazovanje u inozemstvu, zagrebačkog IntegralEdua, potvrđuju da su svi njihovi učenici i polaznici tečajeva u Velikoj Britaniji na sigurnom.

– Svi naši savjetnici, kako za visoko obrazovanje tako i oni za srednju školu i jezične kampove u inozemstvu, u kontaktu su sa svojim učenicima i polaznicima koji su bili ili su još uvijek izvan Hrvatske kako bi se uvjerili da su na sigurnom. – rekla je Lea Ban, viša savjetnica u agenciji IntegralEdu.

Britanci su već odlučili da se njihova matura, ona za druge razrede srednje škole – GCSE i ona za maturante – A-levels, koja se inače održava u svibnju i lipnju, za ovu godinu u potpunosti otkazuju, poručuju iz spomenute agencije. Ova potonja, kao i hrvatska državna matura, služi kao osnova za upis učenika na sveučilišta, pa još uvijek nije poznato na koji će se način vršiti ocjenjivanje i kako će njihovi učenici dobiti svoje svjedodžbe. Međutim, britanski je premijer naglasio kako će svi učenici dobiti ocjene i svjedodžbe koje zaslužuju. Na koji točno način će to biti provedeno, dodaju, britanske će škole saznati u dogledno vrijeme. Jedno od rješenja koje se postavlja jest da će njihovi učenici biti ocijenjeni prema ocjenama iz polugodišnjih ispita u siječnju i ocjena koje su dobili do sada.


Vezano: Ministarstvo potvrdilo: fakulteti ostaju zatvoreni još najmanje 30 dana


– Što se tiče visokoobrazovnih ustanova, većina sveučilišta u Velikoj Britaniji prekinula je predavanja u predavaonicama te je prešla na online nastavu, dok su same zgrade sveučilišta još uvijek otvorene. Većina naših studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji vratila se u Hrvatsku, ali i njima preostaje pitanje kako će ove godine položiti svoje ispite i dobiti odgovarajuće ocjene. Kako je ovo nova situacija za sve, sveučilišni odbori moraju se usuglasiti oko uvjeta koje će studenti trebati zadovoljiti i načina na koji će se provoditi ispiti i ispitivanja. Sigurna sam da kada svi donesu svoje zaključke i uvjete da će obavijestiti sve studente o načinima provedbe ispita u novim uvjetima.

S obzirom na to da imamo partnerstvo s velikim brojem visokoobrazovnih ustanova u Velikoj Britaniji, kao i srednjih škola i jezičnih centara po cijeloj Europi, konstantno dobivamo informacije vezane za obrazovanje u inozemstvu, tako da pozivam sve naše trenutačne i buduće klijente da nam se jave ako imaju kakvih pitanja vezanih za njihovo sadašnje ili buduće obrazovanje u inozemstvu.  – istaknula je Lea Ban.

FOTO: PIXABAY