LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Standardiziranje punjača

Uvode se jedinstveni punjači za mobitele i male elektroničke uređaje

Od jeseni 2024., svi mali elektronski uređaji, poput mobitela i tableta, morat će biti opremljeni USB-C utorom.

Od jeseni 2024., svi mali elektronski uređaji, poput mobitela i tableta, morat će biti opremljeni USB-C utorom.

Ovog je tjedna na sjednici Europskog parlamenta potvrđeno kako će pojedine skupine elektroničkih uređaja dobiti jedinstveni, odnosno zajednički punjač. Ova odredba stupa na snagu u jesen 2024. te će od tada sve vrste mobitela, slušalica, tipkovnica, tableta, navigacija, miševa, digitalnih kamera, zvučnicika, e-čitača i prenosivih igračih konzola morati biti opremljene USB-C utorom.


Budući da svatko od nas kod kuće ima ladicu punu punjača, a samo za mobitele ih na tržištu EU ima više od 30 vrsta, ovaj prijedlog će donijeti velike uštede. Procjenjuje se da potrošimo više od dvije milijarde eura godišnje na nove punjače. Ovako ćemo imati izbor i mogućnost uštede. Moramo osigurati da i proizvođači i trgovci cijenama odražavaju različite opcije dostupne potrošačima. - istaknula je Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

O ovomu Zakonu se raspravlja već nekoliko godina unatrag, a veliki problem u realizaciji činilo je lobiranje proizvođača malih uređaja koji su zagovarali proizvodnju različitih punjača. No, Europski parlament napokon je donio konačnu odluku, koja će definitivno ići u prilog svim korisnicima pametnih telefona i drugih elektronskih uređaja. 
FOTO: PIXABAY