LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otišla posljednja dama SFRJ-a

Umrla Jovanka Broz

Žena koja je prošla put "od trnja do zvijezda pa opet nazad do trnja" bila je posljednja supruga Josipa Broza.

Žena koja je prošla put "od trnja do zvijezda pa opet nazad do trnja" bila je posljednja supruga Josipa Broza.

Danas je u 89. godini života, u 11:45 sati u beogradskoj bolnici, umrla Jovanka Broz, četvrta supruga Josipa Broza Tita te prva dama SFRJ-a. Uzrok smrti je zastoj srca, a Jovanka Broz svoja je zadnja tri mjeseca provela u bolnici, nakon što je primljena zbog sumnje na sepsu. Žena koja je prošla put "od trnja do zvijezda pa opet nazad do trnja" bila je posljednja supruga Josipa Broza, a srpski mediji prenose kako će se sutra odrediti gdje će i kada biti pokopana. Njena posljednja želja bila je da se pokopa u Kući cvijeća, pored Tita.

Tko je bila Jovanka Broz?

Rođena 7. prosinca 1925. godine u srpskoj obitelji iz Like, kao mlada odlučila se prikloniti i pridružiti partizanskom pokretu. Tita upoznaje u Drvaru 1944. godine, a Titovom suprugom postaje 1952. godine Živi glamurozan život putujući po svijetu i živeći kao prva dama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije četvrt stoljeća. godine 1977. odvedena je od Tita te optužena kako planira zbaciti svog supruga sa vlasti. Tita nije vidjela zadnje tri godine njegova života, a nije joj bilo dopušteno otići na njegov sprovod.

Svoje posljednje godine života provodi u izolaciji i neimaštini u trošnoj kući u predgrađu Beograda. Živi bez zdravstvenog osiguranja, bez ikakvih primanja te ne istupa u javnosti. Svoje mišljenje o raspadu bivše države nikada nije javno iznosila.

"Otišao je jedan od posljednjih svjedoka naše povijesti", izjavio je danas srpski premijer Ivica Dačić.

"Stav Vlade je da se Jovanka Broz mora pokopati u Kući cvijeća", dodao je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine.

Kontroverzna, omiljena i omražena. Kako se i s čije se perspektive gleda, sve je to bila Jovanka Broz. Izrazito povučena od smrti svog supruga, neuobičajno za osobu čiji je "mozak" bio sigurno jedan od većih izvora nedavne povijesti na ovim prostorima. Kako je njezina smrt odjeknula u Hrvatskoj? Službenih izjava još nije bilo, no u europskoj zemlji u kojoj se skidaju ploče s natpisima na drugom pismu te u zemlji u kojoj neki dijelovi društva love "duhove" prošlosti, teško je povjerovati da će supruga bivšeg predsjednika zajednice u kojoj su bili i Hrvati dobiti nekakve značajne komentare i reakcije.

FOTO: FLICKR