LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagli porast slučajeva

Ubod krpelja uzrokuje alergiju na meso?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava na nagli porast alergije na meso uzrokovane ubodom krpelja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava na nagli porast alergije na meso uzrokovane ubodom krpelja.

Istraživači upozoravaju da stopa Amerikanaca koji razvijaju rijetku alergiju na meso uzrokovanu ubodom krpelja ubrzano raste. Moguće da je pogođeno već 450 000 ljudi, prenosi BBC.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak je objavio najnovije podatke koji ukazuju nagli porast slučajeva takozvanog alfa-gal sindroma, koji je pronađen u slini sjeveroistočnog vodenog krpelja. Alfa-gal sindrom uzrokuje alergiju koja može biti opasna za život zbog izazivanja burne reakcije na nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda.

Krpelj se prepoznaje po bijeloj mrlji na leđima i uglavnom se nalazi u južnim i istočnim dijelovima SAD-a. No, stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promjena njihov raspon širi, piše BBC.

Ako osobu ugrize sjeveroistočni vodeni krpelj, mora se kloniti svinjetine, govedine, kunića, janjetine, divljači, mlijeka, nekih lijekova, želatine i drugih. Ako dođe do konzumiranja tih namirnica, osoba može dobiti grčeve u želucu, proljev, osip i otežano disanje koje bi moglo izazvati smrtonosnu anafilaksiju.
FOTO: PIXABAY VIA CANVA