LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Medicinski fakultet ogradio se od mišljenja djelatnika

U susjedstvu peticija protiv cijepljenja djece, potpisali je i djelatnici Medicinskog fakulteta

Neki se zdravstveni djelatnici protive cijepljenju djece pa je tako prije nekoliko dana pokrenuta peticija protiv cijepljenja djece.

Neki se zdravstveni djelatnici protive cijepljenju djece pa je tako prije nekoliko dana pokrenuta peticija protiv cijepljenja djece.

U Srbiji je pokrenuta peticija protiv cijepljenja djece eksperimentalnim cjepivima protiv COVID-19. Naime, još od lipnja u Srbiji se preporučuje cijepljenje djece starije od 12 godina, a zbog skorog početka nove godine vlast i zdravstveni djelatnici sve više pokušavaju motivirati roditelje da dovedu djecu na cijepljenje. 

No, neki se zdravstveni djelatnici protive cijepljenju djece pa je tako prije nekoliko dana, prenosi danas.rs pokrenuta peticija Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu. U toj se peticiji iznose razni problematični i kontroverzni stavovi poput toga da su statistike bolesnih od korona virusa naštimane da pokazuju veće brojeve te da je smrtnost od kovida slična smrtnosti od gripa.

Peticiju je potpisalo i dvoje profesora s Medicinskog fakulteta u Beogradu te jedan iz Novog Sada, a navodno je inicijatorica peticije mikrobiologinja s Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Medicinski fakultet osudio je peticiju te se ogradio od svojih djelatnika koji su je potpisali, a priopćenje prenosimo u cijelosti: 

– Medicinski fakultet Sveučilišta u Beogradu uvijek se zalagao za sveobuhvatnu primjenu cijepljenja kao civilizacijskog postignuća u medicini, a kada je u pitanju trenutna pandemija COVID-19, mnogi nastavnici i suradnici Fakulteta sudjelovali su u definiranju terapijskog i preventivni pristupi i njihova primjena, uz snažnu podršku Fakulteta.

U tom smislu bili smo izuzetno neugodno iznenađeni kada smo dobili informaciju o postojanju Peticije protiv cijepljenja djece eksperimentalnim cjepivima protiv COVID-19 u Srbiji, koja sadrži netočne, stručno neutemeljene i nepotkrijepljene tvrdnje, koje nisu iznesene na stručnim skupovima, ali prezentiran javnosti može nanijeti nepopravljivu štetu ne samo cijepljenju djece nego i prijeko potrebnom ubrzanju cijepljenja protiv ove bolesti u cjelini.

Posebno je nedopustivo da su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji se otvoreno pozivaju na svoje zvanje, a od čijeg se djelovanja Fakultet energično distancira. Iako je stav nastavnika i suradnika Fakulteta o pitanjima iz ove peticije više puta jasno izražen, na inicijativu oba odjela i instituta, slijedi zajedničko priopćenje Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Odsjeka Mikrobiologija i Odjel za imunologiju, koje jasno izražavaju iznesene stavove.


– Za dekanski kolegij
Dr. Nebojša M. Lalić
Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Priopćenje navedenih odsjeka Medicinskog fakulteta također prenosimo u cijelosti: 

Nastavnici i suradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, članovi Odsjeka za mikrobiologiju i Odsjeka za imunologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu apsolutno ne podržavaju stajališta iznesena u peticiji Stop diskriminaciji i prisili oko cijepljenja protiv Kovida 19 za djecu.

Nastavnici i suradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju snažno podržavaju cijepljenje protiv COVID-19 svih dobnih i drugih skupina za koje su cjepiva odobrena, jer je to jedini način za učinkovito i dugoročno rješavanje pandemije. Cjepiva čija je uporaba odobrena sigurna su, a koristi od njihove uporabe daleko nadmašuju sve moguće rizike.

Peticiju je pokrenula skupina liječnika, od kojih su neki profesori na Medicinskom fakultetu u Beogradu, uključujući i jednog redovitog profesora mikrobiologije. Tekst peticije sadrži netočne, stručno neutemeljene i neutemeljene tvrdnje. Potpuno uvjereni i čiste savjesti, tvrdimo da je jedina nedvojbeno točna izjava u tekstu peticije ona koja se odnosi na lažno predstavljanje medicinskih istina i širenje pseudoznanosti. Tekst ove peticije pravi je primjer obje stvari.

Kao nastavnici i suradnici na najvećoj medicinskoj školi u zemlji, trebali bismo se zapitati kako i zašto bilo tko s medicinskim obrazovanjem odlučuje podržati takvu inicijativu, ali također nam je dužnost reći da ovaj pseudoznanstveni i pseudokritički pristup važnost, dijagnosticiranje i prevencija COVID-19 nanosi svima nama stvarnu i ozbiljnu štetu.

Priopćenje su potpisali svi nastavnici i suradnici navedenih Odsjeka, osim onih koji su potpisali kontroverznu peticiju.

FOTO: PIXABAY