LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Geopolitika

U Srednjoafričkoj Republici studenti kao obavezan predmet dobivaju ― ruski

Promjena kurikuluma na sveučilištima JAR-a znak je jačanja ruskog utjecaja u Africi, ali i zanimljivih promjena koje on donosi.

Promjena kurikuluma na sveučilištima JAR-a znak je jačanja ruskog utjecaja u Africi, ali i zanimljivih promjena koje on donosi.

Zbog vojnog i ekonomskog povezivanja s Rusijom u ratnim okolnostima u kojima se nalazi, Južnoafrička Republika uvodi obavezno učenje ruskog jezika na fakultetima

Predsjednik Faustin-Archange Touadéra naredio je sveučilištima da uvedu ruski kao obavezan predmet umjesto dosadašnjeg španjolskog, prenosi The Moscow Times. Studenti će tako učiti ruski od prve godine preddiplomskog studija do prve ili druge godine doktorskog studija.

Ministar visokog školstva Južnoafričke republike rekao je da će dovršiti kurikulum i doškolovanje nastavnika za taj predmet do akademske godine 2022./2023. Trenutno se planira njegov posjet Moskvi kako bi tamo raspravljao o slanju instruktora ruskog u JAR.

JAR se nedavno našao u središtu kontroverze zbog svojih veza s ruskom paravojnom formacijom Wagner, iza koje navodno stoji ruski biznismen Jevgenij Prigožin. Rusija je odbacila ove napise te tvrdi da je u JAR poslala samo vojne stručnjake za trening lokalnih vojnika.

Ipak, Rusija evidentno ima jasne ambicije prema ponovnoj izgradnji veza s afričkim državama, te je ovo još jedan korak prema tome. Ruski je već uveden u kurikulum srednjih škola JAR-a 2019. godine.
FOTO: UNSPLASH