LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Chiara Matić

Druga strana priče: Utjecaj rusko-ukrajinskog rata na ruske studente u Europi

„Nismo imali novca za stanarinu, školarinu, nismo mogli otići doma po novac. Rektor nam je pokušao pomoći tako što je odgodio datum za plaćanje domova.” 

„Nismo imali novca za stanarinu, školarinu, nismo mogli otići doma po novac. Rektor nam je pokušao pomoći tako što je odgodio datum za plaćanje domova.” 

Jedna od glavnih karakteristika fiktivnih priča su likovi karakterizirani na one crne i bijele. Snjeguljica i zla kraljica, Pepeljuga i maćeha. Međutim, sve češće olako pridajemo crne osobine onima koji na to nisu imali utjecaja. U toj poziciji su se pronašli ruski studenti u veljači, 2022. godine.

U razgovoru s kolegicom, pokušala sam saznati više o posljedicama rata na ruske studente na europskim sveučilištima. Arina, dvadesetogodišnja studentica društvenih znanosti na Slobodnom Sveučilištu u Briselu (Vrije Universiteit Brussel) prepričala je svoju priču. 
 

 „Ubrzo nakon što je rat započeo, osjetila sam pritisak kolega. Počeli su objavljivati sadržaj ( na društvenim mrežama) podrške Ukrajini, što je apsolutno u redu. Međutim, ono što su objavljivali ponekad nije bilo usmjereno protiv Rusije kao države ili protiv rata, nego protiv Ruskih državljana. Vidjela sam toliko objava u kojima se inicira da su svi Rusi odgovorni za situaciju. To mi je stvaralo veliki pritisak, osjećala sam se krivom i depresivnom zbog toga. Bilo mi je teško shvatiti zašto jer uopće više nisam u Rusiji. – rekla je.

Sveučilište im je pružilo podršku

 
Arina navodi kako je takva situacija bila na početku rata.
 
 „Nakon nekog vremena se smirilo, retorika se promijenila oko Putina i politike generalno.” – ispričala je.

Zahvaljujući podršci rektora, situacija na Sveučilištu (VUB) se ubrzo vratila u normalu. 
 
„Sveučilište nam je pružalo podršku. U ožujku nakon što je počeo rat, rektor je organizirao večeru za ruske studente, razgovarao je s nama o problemima koji su nas snašli.” – objasnila je.
 

Nismo imali novca za stanarinu


Naime, Europska Unija je 26. veljače, 2022. godine, u paketu sankcija za Rusiju blokirala SWIFT (worldwide interbank financial telecommunications) s ciljem financijskog izoliranja Rusije. Takva je sankcija onemogućila nesmetane financijske transakcije van granica države.
 
„Nismo imali novca za stanarinu, školarinu, nismo mogli otići doma po novac. Rektor nam je pokušao pomoći tako što je odgodio datum za plaćanje domova.” 

Studentima je također bio na raspolaganju i Caroline Pauwels Relief Fund for students, financijski fond za studente osnovan 2020. godine. Međutim, prema izvještaju Brussels Timesa, Belgija je blokirala preko 200 milijardi eura u ruskim financijskim transakcijama te mnogi studenti i dalje nemaju pristup svojim računima. 
 

„Studenti ne mogu uzimati novce sa svojih računa, platiti stanarinu… jako je teško.”  – istaknula je.


24. veljače 2022. godine, započela je Ruska invazija na Ukrajinu. Društvene mreže, ubrzanim tempom, postale su glavno oružje u vremenu slobodnog strujanja informacija. Političari su počeli širiti svoja uvjerenja, celebrityji zauzimali strane u sukobima, a ostali vjerno pratili i informirali se na osnovi tuđeg mišljenja te razvijali svoje. 

Rusko-ukrajinski rat je u medijima zamijenjen onim palestinsko-izraelskim. Nove optužbe i dijeljenje na crne i bijele likove u priči, zauzimanje strana u takozvanom „muslimansko-židovskom” ratu. Stradaju civili. Nismo ništa naučili.

*Komentar je stav autora i ne mora nužno imati nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA