LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spojili laboratorij i cyberspace

Trojica podijelila Nobelovu nagradu za kemiju

Programi se mogu koristiti za oponašanje procesa fotosinteze zahvaljujući kojem zeleno lišće apsorbira sunčevu svjetlost i proizvodi kisik.

Programi se mogu koristiti za oponašanje procesa fotosinteze zahvaljujući kojem zeleno lišće apsorbira sunčevu svjetlost i proizvodi kisik.

Trojici američkih znanstvenika dodijeljena je Nobelova nagrada za pionirski rad na računalnim programima koji simuliraju kompleksne kemijske procese te za revolucionarne promjene u istraživanjima različitih područja: od lijekova do solarne energije.

Švedska kraljevska akademija znanosti dodijelila je nagradu u iznosu od 1,25 milijuna američkih dolara Martinu Karplusu, Michaelu Levittu i Ariehu Warshelu jer, kako kažu, njihov je rad odveo kemiju u cyber područje.

U nastavku su istaknuli da znanstvenici sada mogu koristiti računala za izračun reakcije eksperimentalnog lijeka s ciljanim proteinom u tijelu i raditi na međudjelovanju atoma, što je važno za razvoj lijekova.

 

Danas sve farmaceutske tvrtke imaju odjele posvećene računalnom predviđanju interakcije lijeka s tijelom.

Međutim, pristup se može koristiti i u industrijskim procesima, kao što su dizajn solarnih ćelija ili katalizatora u automobilima. Također, programi se mogu koristiti za oponašanje procesa fotosinteze zahvaljujući kojem zeleno lišće apsorbira sunčevu svjetlost i proizvodi kisik, piše Washingtonpost. 

Karplus je američki i austrijski državljanin koji radi na Sveučilištu u Strasbourgu te na Harvardu. Levitt, američki i britanski državljanin, svoja istraživanja provodi na Sveučilištu medicine u Stanfordu.

Treći znanstvenik Warshel, također ima dvojno državljanstvo: američko i izraelsko, a radi kao profesor na Sveučilištu Južne Kalifornije.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE