LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TOP 10

Top deset sveučilišta u Velikoj Britaniji

Prema istraživanju Lloyds Bank Quality of Student Life o kvaliteti studentskog života u Ujedinjenom Kraljevstvu, Loughborough University zauzeo je prvo mjesto.

Prema istraživanju Lloyds Bank Quality of Student Life o kvaliteti studentskog života u Ujedinjenom Kraljevstvu, Loughborough University zauzeo je prvo mjesto.

Prema istraživanju Lloyds Bank Quality of Student Life o kvaliteti studentskog života u Ujedinjenom Kraljevstvu, Loughborough University zauzeo je prvo mjesto.

Ovo istraživanje koristi podatke o studentskom životu i uzima u obzir različite i možda pomalo neobične faktore kao što su troškovi smještaja, mogućnost zapošljavanja i plaća nakon, ali i tijekom studiranja, društveni život studenata, sportske sadržaje i slično.

Devet od deset studenata sveučilišta u Loughboroughu zadovoljno je izborom fakulteta i sveučilišta, a čak 94% apsolvenata uz studiranje nalazi jako dobar posao s godišnjom zaradom od oko 22 000 funti.


1. Loughborough University

Loughborough University
 i.telegraph.co.uk
 

Ovo sveučilište broji nešto više od 16 000 studenata, a osnovano je početkom 20. stoljeća, 1909. godine Na ovom sveučilištu postoje 24 fakulteta i preko 30 istraživačkih centara.

2. University of Bath

University of Bath
 wikipedia.org
 

Na ovom sveučilištu studira oko 16 000 studenata. Korijeni ovog sveučilišta vežu se uz tehničku školu u Bristolu i farmaceutsku školu u Bathu koje su poslije povezane u tehničko sveučilište. Nakon širenja fakulteta, prva ceremonija dodjele diploma održana je 1966. u Bathu koja se smatra godinom osnivanja.

3. University of Durham

University of Durham
 wikipedia.org
 

Ovo se sveučilište nalazi u sjevernoistočnoj Engleskoj, a osnovano je 1832. godine te je treće najstarije sveučilište u Engleskoj. Broji oko 16 000 studenata. University of Durham ima 3 semestra – od listopada do prosinca, od siječnja do ožujka i od travnja do lipnja.

4. University of Newcastle upon Tyne

University of Newcastle upon Tyne
 wikipedia.org
 

Još jedno sveučilište na sjeveroistoku Engleske, a broji nešto više studenata od prije nabrojanih; oko 22 000. godine 1834. je osnovan Medicinski fakultet, 1871. fakultet fizike, no tada je ovo sveučilište bilo dio Durhamskog sveučilišta. Godine 1963. je konačno postalo neovisno pa se ta godine uzima kao godina utemeljenja.

5. University of Glasgow

University of Glasgow
 wikipedia.org
 

Sveučilište u Glasgowu je četvrto najstarije sveučilište u engleskom govornom području. Sveučilište se nalazi u Glasgowu u Škotskoj, a osnovano je 1451. godine. Danas je jedno od 19 sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se nalaze na popisu 100 najboljih svjestkih sveučilišta.

6. University of Cambridge

University of Cambridge
 wikipedia.org
 

Sveučilište Cambridge nalazi se u istočnoj Engleskoj. To je drugo najstarije anglofonsko sveučilište na svijetu koje radi neprekidno od osnivanja. Sveučilište Cambridge u različitim se analizama neprestano svrstava među pet najboljih sveučilišta na svijetu i ocjenjuje se kao najbolje europsko sveučilište. S ovog sveučilišta potječe 87 dobitnika Nobelove nagrade, a danas broji oko 18 000 studenata.

7. University of Northumbria at Newcastle

University of Northumbria at Newcastle
 getting-in.com
 
 

Sveučilište Northumbria se nalazi na sjeveroistoku Engleske. Status sveučilišta dobilo je tek 1992. godine iako je postojalo i krajem 19. stoljeća, ali samo kao fakultet. Iako relativno mlado sveučilište, danas broji gotovo 30 000 studenata, a u Londonu su ove godine otvorili i vlastiti kampus.

8. University of Oxford

University of Oxford
 chemistry2011.org
 

Sveučilište Oxford je sveučilište u engleskom gradu Oxfordu koje je utemeljeno 1096. godine. Smatra se najstarijim sveučilištem na engleskom govornom području. Redovito se uvrštva među 5 najboljih sveučilišta na svijetu. Sveučilišta u Cambridgeu i Oxfordu ponekad se zajedno nazivaju Oxbridge. Oba imaju velik društveni i povijesni status te višestoljetno rivalstvo. Sveučilište se sastoji od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih vjerskih škola.

9. University of Dundee

University of Dundee
wikipedia.org
 

Ovo škotsko sveučilište vuče korijene još iz 19. stoljeća, ali status sveučilišta dobilo je tek 1967. godine. Sveučilište je organizirano u četiri fakulteta (računarstvo, umjetnost, inženjerstvo, humanističke znanosti) koji imaju veliki broj smjerova. Zanimljivost je da je ovo jedino sveučilište u Ujedinjenom Kraljevstvu koje, ako završite pravo, daje dvije diplome – škotsku i englesku.

10. University of Exter

University of Exeter
 thaistudyuk.com
 

Sveučilište Exter osnovano je 1955. godine, a nalazi se na jugoistoku Engleske. Ovo sveučilište ima tri kampusa, a pohađa ga 18 000 studenata. Sveučilište Exter pohađala su poznata imena; od princeza, baruna, umjetnika, olimpijaca, a jedno od poznatijih imena je J. K. Rowling, autorica Harryja Pottera.

FOTO: WIKIPEDIA