LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IRANSKO DRUŠTVO NA ULICAMA

Tiktokerica ubijena u prosvjedu

Profili joj nisu bili neprikladni za ostatak svijeta, ali za iransko društvo nažalost jesu

Profili joj nisu bili neprikladni za ostatak svijeta, ali za iransko društvo nažalost jesu

Mlada tiktokerica ubijena je na ulicama Irana dok je prosvjedovala protiv strogih pravila odijevanja žena. U Iranu više od 84 milijuna stanovnika i dalje prosvjeduju diljem zemlje zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini 16. rujna koja je preminula u Teheranu nakon policijskog privođenja. Hadis Najafi nije bila aktivistkinja niti je otvoreno govorila o emancipaciji žena. 

Hadis Najafi je bila pripadnica Generacije Z u Iranu, bila je povezana s ostatkom svijeta, a sa svojim pratiteljima, njih čak 72 tisuće, je djelila slike iz privatnog života. Profili joj nisu bili neprikladni za ostatak svijeta, ali za iransko društvo nažalost jesu. S obzirom na to da prosvjedi i dalje traju, vlast postupa okrutno s pobunjenicima, a prema podacima dosad je uhićeno preko 700 osoba.

Vlasti su se dotakle i interneta, pa je u nekim dijelovima države pristup internetu ograničen. Iz Ujedinjenih naroda su zabrinuti zbog gušenja građanskih prava i sloboda upotrebom pretjerane sile. Smatraju da moraju više čuti vapaje građana za pravdom i uspostaviti istražni mehanizam. Iako su žene u Iranu su stekle pravo glasa još 1963. godine., puno prije ostalih, čini se kako i dalje to nema utjecaja na današnje društvo u Iranu. 
FOTO: PIXABAY