LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kupovanje vremena ili iskreni poziv

Talibani zovu na razgovore u Pakistan

Jedan od najtraženijih ekstremista današnjice izjavio je kako "nije siguran želi li vlada uopće pregovarati", a kao uvjet za pregovore zatražio je prestanak napada na talibanska uporišta bespilotnim letjelicama.

Jedan od najtraženijih ekstremista današnjice izjavio je kako "nije siguran želi li vlada uopće pregovarati", a kao uvjet za pregovore zatražio je prestanak napada na talibanska uporišta bespilotnim letjelicama.

Hakimullah Mehsud, vođa Talibana u Pakistanu, odlučio se za rijetki intervju za BBC u kojem je pozvao pakistansku vladu na pregovore.
Jedan od najtraženijih ekstremista današnjice izjavio je kako „nije siguran želi li vlada uopće pregovarati“, a kao uvjet za pregovore zatražio je prestanak napada na talibanska uporišta bespilotnim letjelicama.

„Vjerujemo u razgovore, no vlada nije poduzela nikakve korake kako bi nas uvjerila u to. Vlada treba sjesti za isti stol s nama, tek ćemo onda iznjeti naše zahtjeve“, rekao je. Mehsud je jedna od vodećih figura na Bliskom Istoku, osoba s kojom se povezuju tisuće izgubljenih života u Pakistanu i susjednom Afganistanu.

„Bog je velik“ nastavlja g. Mehsud. Dodaje: „Naši su ciljevi svi oni koji su uz nevjernike, Amerikance. I to ćemo nastaviti raditi. Odbacujemo bilo kakvu odgovornost za napade koji su bili usmjereni prema pravim Muslimanima i njihovim životima.“

No čini se da vjerodostojnost, prenosi BBC, nije jača strana gospodina Mehsuda. U jednom od zadnjih velikih napada u Pakistanu na tržnici u gradu Peshewaru, za koji su odgovorni Talibani, ubijeno je stotine ljudi, a jedan je čovjek izgubio dvadeset članova svoje obitelji (suprugu, djecu, unuke).

„Što bih trebao reći za one koji su ovo napravili?“ govori emocionalno shrvan suprug/otac/djed „Moj je život bio vrt pun ruža, a sada nemam ništa.“

Hakimullah Mehsud PROFIL

*ime: Jamshed Mehsud

*rođen: 1978/79

*Mjesto rođenja: Bannu, pokrajina sjeverni Vaziristan, Pakistan

*Obrazovanje: nekvalificiran, izbačen iz škole

*2009. godine dolazi na čelo pakistanskih Talibana

*Uzima ime Hakimullah, u prijevodu „onaj koji zna“

Može li se, dakle, vjerovati g. Mehsudu da on nema nikakve veze s posljednjim napadom, što bi značilo da Talibani u Pakistanu nisu više sposobni kontrolirati sve grane njihove organizacije.

Vjeruje se da je inicijativa Talibana za pregovorima potaknuta sve većim neslaganjem s njihovim ubijanjem nedužnih civila od strane stanovnika te zemlje. Također, Talibani nemaju mogućnosti obraniti se od napada bespilotnih američkih letjelica, koje redovito gađaju njihova uporišta na teško pristupačnom sjeverozapadu Pakistana.

Dolazi li ovaj poziv Talibana kao reakcija na skorašnje povlačenje NATO trupa iz Pakistana, ili se samo iskorištava dobra volja pakistanske vlade za pregovore? Bilo kako bilo, čini se da su militanti u Bliskoistočnoj regiji sve više uvjereni kako oni „vuku ključne poteze“ u sukobu u kojem se ne vidi završetak.

FOTO: FLICKR