LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan učitelja: svijet se suočava s globalnim nedostatkom nastavnika

Državni zavod za statistiku uoči Svjetskog dana učitelja objavio je i podatke o broju učitelja u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku uoči Svjetskog dana učitelja objavio je i podatke o broju učitelja u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada kako bi se odala počast učiteljima diljem svijeta. Ovaj datum zapravo obilježava obljetnicu usvajanja Preporuke ILO/UNSECO iz 1996. o statusu nastavnika. Preporuka postavlja mjerila o pravima i odgovornostima nastavnika, kao i standarde za njihovu pripremu i daljnje obrazovanje, zapošljavanje te uvjete poučavanja i učenja.

Svjetski dan učitelja slavi se još od 1994. godine. To je dan kada se slavi utjecaj koji učitelji, nastavnici, imaju na obrazovanje i način na koji ga transformiraju.
 

Pozivamo zemlje da osiguraju da se podučavanje svugdje transformira u privlačniju i valoriziraniju profesiju u kojoj se učitelje cijeni, vjeruje im se i ima odgovarajuću potporu kako bi zadovoljili potrebe svakog učenika. Moraju se poduzeti hrabre mjere ako želimo preokrenuti trenutno smanjenje i uspješno povećati broj nastavnika“, poslali su zajedničku poruku iz UNESCO-a i UNICEF-a uoči Svjetskog dana učitelja.


Svijet se suočava s globalnim nedostatkom nastavnika koji je pogoršan padom njihovih radnih uvjeta i statusa. Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja je „Učitelji koje trebamo za obrazovanje kakvo želimo: Globalni imperativ da se preokrene nedostatak nastavnika“, a cilj je istaknuti važnost sprečavanja pada broja nastavnika te povećanja tog broja na globalnoj razini.


Koliko učitelja i nastavnika ima Hrvatska?

 

Državni zavod za statistiku uoči Svjetskog dana učitelja objavio je i podatke o broju učitelja u osnovnim i srednjim školama. U hrvatskim osnovnim školama radi sveukupno 36 533 učitelja/ica od čega je 82,6 posto ženskih i 17,4 posto muških učitelja. U srednjim školama u Hrvatskoj sveukupno radi 27 423 nastavnika/ca od čega je 68,2 posto nastavnica i 31,8 posto nastavnika.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA