LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sindikat sveučilišta i koledža

Štrajk nezapamćenih razmjera na britanskim sveučilištima: 70 tisuća djelatnika sprema se na pobunu

Profesori i djelatnici britanskih sveučilišta najavljuju trodnevni štrajk, a glavni razlozi su male plaće i mirovine te loši uvjeti rada.

Profesori i djelatnici britanskih sveučilišta najavljuju trodnevni štrajk, a glavni razlozi su male plaće i mirovine te loši uvjeti rada.

Više od 70 tisuća djelatnika sa 150 britanskih sveučilišta priprema trodnevni štrajk. Kako ističe Sindikat sveučilišta i koledža (UCU), razlog štrajka su male plaće i mirovine te loši uvjeti rada. Predviđa se kako će ovo biti pobuna nezapamćenih razmjera, a sve bi moglo direktno utjecati na oko 2,5 milijuna studenata. Štrajk počinje 24. studenog, a sve se može izbjeći samo u slučaju hitne intervencije poslodavaca. Ako se to ne dogodi, u novoj godini slijede dodatne eskalacije i još žešći bojkot rada sveučilišta.

S obzirom na visoku inflaciju, sindikat smatra kako povećanje plaća za 3 posto nikako nije dostatno, a dodatan problem stvara i činjenica da čak trećina sveučilišnog osoblja radi u sklopu ugovora na određeno vrijeme. Što se tiče mirovina, zahtijeva se da poslodavci povuku rezove i vrate prijašnje beneficije. Paketom mjera koje su na snagu stupile ranije ove godine, prosječni zaposlenik, u ovom trenutku, gubi i do 35 posto zajamčenog mirovinskog prihoda. Sve skupa nema prevelike logike uzmemo li u obzir informaciju da su sveučilišta u Velikoj Britaniji protekle godine kombinirano uprihodila rekordnih 41,1 milijardu funti, a prorektori su zajedno zaradili, procjenjuje se, oko 45 milijuna funti.

Sveučilišta diljem Ujedinjenog Kraljevstva uskoro će doživjeti štrajk u do sada neviđenim razmjerima. 70.000 zaposlenika će iskazati svoje nezadovoljstvo uzrokovano smanjenjem plaća i mirovina. Prorektori sami sebi plaćaju stotine tisuća funti, dok naše djelatnike zapošljavaju putem slabo plaćenih i nesigurnih ugovora. Zbog svega toga, pojedini zaposlenici prisiljeni su koristiti usluge javne kuhinje - rekla je glavna tajnica UCU-a, Jo Grady.

Štrajk podržavaju i brojni studenti jer, kako ističe glavna tajnica, svjesni su da njihovi uvjeti obrazovanja ovise o uvjetima rada profesora.
FOTO: PIXABAY