LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Klubsterben”

Što se događa u Berlinu: zatvaraju se klubovi, mladi se sve više okupljaju kod kuće ili u parkovima

Umjesto odlaska u tradicionalne noćne klubove, sve više mladih preferira neformalne okupljanja u parkovima ili kod kuće, često uz glazbu koju sami biraju preko streaming-platformi.

Umjesto odlaska u tradicionalne noćne klubove, sve više mladih preferira neformalne okupljanja u parkovima ili kod kuće, često uz glazbu koju sami biraju preko streaming-platformi.

Od 2018. godine, kada je berlinska techno-scena upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, klupski život u Berlinu doživio je značajne promjene. U Berlinu se klupska kultura suočava s brojnim izazovima, a jedan od ključnih razloga zašto mladi ne žele izlaziti u klubove je promjena u društvenim navikama.

Jedan od prvih plesnih klubova elektroničke glazbe u Berlinu, legendarni Watergate, najavio je zatvaranje koje će se dogoditi 31. prosinca ove godine. Ta odluka dolazi nakon 22 godine postojanja i značajne uloge koju je klub imao u berlinskoj klupskoj sceni. Također, klub Renate, poznat i pod nazivom Wild Renate zbog svoje jedinstvene atmosfere, planira zatvoriti svoja vrata 2025. godine.

 

Spremni ste promijeniti svijet? Podijelite svoju inovativnu ideju na znanstvenoj pozornici




Zatvaranje tih klubova rezultat je kombinacije ekonomskih izazova, uključujući visoke najamnine i opadajući broj posjetitelja, a fenomen je poznat kao Klubsterben, odnosno smrt klupske scene. Taj trend ne dovodi samo do gubitka poznatih mjesta za zabavu nego i do promjene u kulturi izlaska među mladima, koji se sve više okreću neformalnim okupljanjima umjesto tradicionalnim noćnim izlascima. Umjesto odlaska u tradicionalne noćne klubove, sve više mladih preferira neformalna okupljanja u parkovima ili kod kuće, često uz glazbu koju sami biraju preko streaming-platformi. Taj trend reflektira promjene u načinu na koji se mladi zabavljaju i komuniciraju.

Prilika da predstavite inovativne ideje za rješavanje globalnih problema i povežete se sa stručnjacima iz cijelog svijeta



Mladi se sve više odlučuju za kupovinu pića u lokalnim trgovinama i okupljanje s prijateljima, čime izbjegavaju plaćanje ulaznica i visoke cijene pića u klubovima. Mnogi mladi smatraju da im nije potrebno posjetiti klub da bi se zabavljali, što dodatno doprinosi smanjenju posjeta klubovima. Uz to, visoki troškovi izlazaka, kao i općeniti porast troškova života, dodatno ograničavaju mogućnosti mladih za odlazak na partyje.

Također, nakon pandemije COVID-19, promijenila su se i očekivanja i preferencije u vezi s izlascima. Mnogi su se naviknuli na kućne zabave i intimnija okupljanja, što je dodatno umanjilo atraktivnost tradicionalnih klubova. U kombinaciji s rastućim troškovima najma, mnogi se klubovi suočavaju s teškom situacijom. Mnogi popularni klubovi suočeni su s izazovima održivosti, a visoki troškovi najma i opadajuća posjećenost dodatno kompliciraju situaciju. Mnogi su klubovi primorani zatvoriti svoja vrata, dok se oni koji su preživjeli bore s promjenom preferencija mladih koji se sve više okreću neformalnim okupljanjima, umjesto tradicionalnim izlascima u klubovima.

Sudjeluj na konferenciji u Berlinu i osmisli odgovor na simuliranu krizu na Arktiku



Osim toga, postoji i osjećaj nostalgije prema starim vremenima kada su klupski izlasci bili dinamičniji i privlačniji. S obzirom na sve te čimbenike, ne čudi što se mnogi mladi sve manje odlučuju za izlazak u klube, što postavlja pitanja o budućnosti klupske scene u Berlinu i drugim gradovima.
IZVOR: DEUTSCHE WELLE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA