LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi takav sustav u regiji

Srbija uvodi „Amber alert” sustav: hitno obavještavanje javnosti o nestaloj djeci

Policija, mediji, mobilni operateri, željezničke i autobusne postaje, trgovački centri, društvene mreže, ali i građani bit će dio kruga širenja hitnih obavijesti.

Policija, mediji, mobilni operateri, željezničke i autobusne postaje, trgovački centri, društvene mreže, ali i građani bit će dio kruga širenja hitnih obavijesti.

U Srbiji je srijeda označila službeni početak rada sustava namijenjenog hitnom upozoravanju javnosti i pokretanju potrage za nestalom djecom.

Sustav, poznat i kao Amber alert ili Pronađi me služi za brzo obavještavanje javnosti kada se radi o nestaloj djeci. Prema riječima direktora Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igora Jurića, ovo je prvi takav sustav u regiji, prenosi Danas.hr.
 

Policija odlučuje o aktiviranju sustava, osim u posebnim situacijama


Kao što su prethodno najavili, policija će donositi odluke o aktiviranju sustava na temelju svoje procjene, primajući prijave, osim u situacijama kada će se sustav automatski aktivirati. To će se događati kada je u pitanju nestanak djeteta koje je izloženo ozbiljnoj opasnosti po život, kada se radi o djetetu s invaliditetom mlađem od 18 godina ili djetetu mlađem od sedam godina.

Nakon što prikupe osnovne informacije, dežurna policijska služba će obavijestiti sve policijske službenike o pokretanju potrage za nestalim djetetom. Također, informacija o nestanku djeteta bit će objavljena na elektronskoj platformi.

Veliku ulogu imaju i mediji, koji će prekinuti svoj redovni program kako bi prenijeli sliku nestalog djeteta sa svim relevantnim informacijama, uključujući informaciju o posljednjem mjestu gdje je viđeno nestalo dijete.

Mobilni operateri svim će korisnicima slati poruke, odnosno hitne obavijesti, a tvrtke kao što su Putevi Srbije, Aerodrom Nikola Tesla te sve autobusne i željezničke postaje, također će emitirati i širiti poruke o nestanku djeteta kako bi potraga bila što uspješnija. U krug širenja obavijesti planira se inkorporirati i trgovinske centre te društvene mreže.

Građani će moći pomoći dijeljenjem bilo kakvih korisnih informacija na broj 192, a obavijesti će se nakon pronalaska djeteta obrisati.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA