LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alternativni izvor energije

Solarne ceste: budućnost na koju nitko ne obraća pažnju

Solarne ploče bi, osim viška energije, donijele i druge pogodnosti.

Solarne ploče bi, osim viška energije, donijele i druge pogodnosti.

Ideja Solar Freakin' Roadways nastala je kako bi se zamijenile sve betonske površine, poput cesta, prilaza, biciklističkih staza i igrališta sa solarnim panelima, tj. pločama.

Par inženjera, Scott i Julie Brusaw, osmislilo je ideju još 2006. i dosad su morali osmisliti dva prototipa kako bi ideja možda postala stvarna budućnost, a trenutno nude i poslove za nastavak razvoja svoje ideje. 

Osim što bi mogle podnijeti težinu veću od 100 tona, LED svjetlima osvjetljavale bi dio ploča koji je pod pritiskom, na primjer, kada životinja prelazi preko ceste. I same crte i ostale oznake potrebne cestama bile bi svjetleće i ne bi trebalo svake godine bojati crte, već ih samo reprogramirati ako je potrebno.

No, kada se radi o ovoj cesti budućnosti, navedeno je samo dodatak njenom glavnom zadatku, a to je stvaranje čiste i obnovljive energije. Potrebno je samo da stambeni objekti budu povezani s parkiralištem ili cestom pokraj i bili bi opskrbljeni strujom. Naravno, kada bi i današnje automobile zamijenili električnim, njihovo punjenje bi se moglo obaviti na bilo kojem dijelu nove ceste.

Popravljanje bi također bilo jeftinije jer su solarne ploče međusobno povezane mikročipovima. Ako se jedna pokvari, druge prijavljuju problem pa bi se ta ploča lako mogla zamijeniti, a kvar bi se mogao popraviti u nekoliko minuta. Također, solarne ploče bile bi zagrijane pa ne bi moglo doći do zaleđivanja cesta tijekom zime, a ne bi bilo ni potrebe za čišćenjem snijega – što dovodi do manje zastoja u prometu i manje prometnih nesreća.

Ploče su zapravo staklo izrađeno od recikliranog materijala, a ispod površine ploča nalazila bi se mjesta za spremanje svih vrsta žica koje danas srećemo kraj ceste, a napravio bi se i odvod za kišnicu.

Okvirna cijena zamjene svih cesta u Americi još nije poznata, no računa se na to da će biti jefitnija nego izrada i ponovno popravljanje trenutnih cesta, ali i da će se cijena sama vratiti jer su izvor energije.