LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukativni program

Škola drugačijih sjećanja bavi se posljednjim ratovima na području Hercegovine

Objavljen je natječaj za sudjelovanje u Školi drugačijih sjećanja koja se održava u Bosni i Hercegovini od 20. do 26. kolovoza, a okuplja sudionike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Prijave traju do 14. kolovoza.

Objavljen je natječaj za sudjelovanje u Školi drugačijih sjećanja koja se održava u Bosni i Hercegovini od 20. do 26. kolovoza, a okuplja sudionike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Prijave traju do 14. kolovoza.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), uz podršku Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), Katoličkog komiteta protiv gladi i za razvoj (CCFD-Terre Solidaire) i Europske komisije, organizira četvrtu regionalnu Školu drugačijih sjećanja. Održat će se u Hercegovini od 20. do 26. kolovoza 2017. godine

Šta je Škola drugačijih sjećanja?

Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista za ljudska prava, predstavnika vjerskih zajednica, povjesničara žrtava i svjedoka o procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću. Škola obuhvaća posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.

Iniciran od strane svojih aktivista i aktivistkinja, YIHR BiH je ovaj program pokrenuo 2014. godine s ciljem povećanja stupnja upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na području Hercegovine, a od 2017. godine se osim programa u Hercegovini organizira i program u istočnoj Bosni – gornjem Podrinju. Aktivnosti Škole obuhvaćaju obilaske mjesta stradanja, lokacije masovnih grobnica, koncentracijskih logora, vjerskih objekata, mezarja i groblja, spomenika i memorijala. Od 2016. godine Škola je regionalnog karaktera te se sudionicima iz BiH pridružuje i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O ovogodišnjem programu u Hercegovini:

Škola drugačijih sjećanja u Hercegovini se realizira u periodu od 20. do 26. kolovoza 2017. godine, tako što okuplja sudionike i sudionice 20. kolovoza u Sarajevu odakle sutradan ujutro kreće prema Stocu, gdje je baza Škole. Škola se potom nekoliko dana provodi u Stocu odakle se ide u obilaske lokaliteta širom Hercegovine, sve do povratka u Sarajevo 25. kolovoza.

U sklopu ovog programa sudionici i sudionice će imati priliku posjetiti širu okolinu Stoca, Čavkaricu, Prebilovce, Široki Brijeg, Mostar, Žitomsiliće, Grabovicu i Bradinu te saznati više o neispričanim pričama iz ovoga kraja. Osim posjeta, bit će organizirane i posebne projekcije filmova te tematske diskusije.

Uvjeti za prijavu sudionika:

  • Dobrodošli su svi rođeni od 1990. do 1999. godine, a koji/e će na dan početka Škole biti punoljetni (imati 18 i više godina)
  • Posebno se ohrabruje sudjelovanje onih koji ranije nisu imali priliku biti dio programa koji se bave suočavanjem s prošlošću
  • Prijave se primaju do 14. kolovoza 2017. u 12 sati. Prijaviti se možete putem obrasca koji se nalazi na poveznici.

Najkasnije 15. kolovoza svi će prijavljeni biti obaviješteni o ishodu prijave. Tijekom trajanja programa sudionicima i sudionicama je osigurana hrana, osvježenje, smještaj i prijevoz.

FOTO: PIXABAY