LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prirodna katastrofa

Seizmolog komentirao snažan potres u BiH: tijekom noći bilo preko 40 potresa

Seizmolog Fiket je istaknuo da se sinoćnji potres svrstava u razorne potrese prema svojoj magnitudi i intenzitetu epicentra.

Seizmolog Fiket je istaknuo da se sinoćnji potres svrstava u razorne potrese prema svojoj magnitudi i intenzitetu epicentra.

Snažan potres magnitude 6,1 prema Richteru pogodio je sinoć u 23 sata i sedam minuta Bosnu i Hercegovinu. Poginula je 28-godišnja djevojka iz Stoca. Epicentar je bio kod Ljubinja. potres se osjetio i u većem dijelu Hrvatske, osobito u Dalmaciji te u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Pratili su ga naknadni potresi, posljednji jakosti 4,3 prema Richteru, prenosi HRT

Zabilježeno je pet vatrogasnih intervencija na području Grada Metkovića koje su uključivale sanaciju dimnjaka i puknutog stakla, a na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije na pojedinim mjestima došlo je do odrona što su vatrogasci sanirali vlastitim snagama, bez potrebe uključivanja vatrogasaca s područja drugih županija, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

- Situcija je pod kontrolom. Podsjećamo građane da se prilikom potresa odmaknu od stupova, dalekovoda i građevina te da ne koriste dizala. Važno je i probati ostati smiren, isključiti vodu, plin i struju, slušati vijesti iz provjerenih izvora te slijediti upute žurnih službi - podsjetio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te kazao kako nakon potresa treba izaći na otvoreno i osloboditi ceste vozilima hitnih službi.

Seizmolog Tomislav Fiket komentirao je za HTV posljedice potresa.

- Naknadnih podrhtavanja je bilo, već sada gledamo dok ovdje stojimo, desetak ih je bilo u zadnjih par minuta. Sveukupno tijekom noći bilo je 40-ak potresa. Za očekivati je da će se to nastaviti, rekao je Fiket u Vijestima u 9 sati, dodajući da te serije znaju biti dugotrajne.

Govorio je i o mogućnostima jačih potresa:

- Što se tiče jačih potresa, nikad se ne može isključiti mogućnost potresa, ali nadamo se da ovo ide smirivanju i da ne bi trebalo biti ovako razornih potresa, ali da naknadnih potresa može biti i preko magnitude 5 po Richteru, može - rekao je Fiket.

Fiket je rekao da se radi o seizmički aktivnom području koje prate već desetljećima.

- To se, nažalost, na tom području može dogoditi kao i na većini teritorija RH. Sreća je naša da su ti rasjedi uglavnom kratki i rasječeni i nisu međusobno povezani, tako da se ne mogu dogoditi razorni potresi poput onih u Japanu, ali da se potresi mogu dogoditi i da je ovo nešto što je normalno za to područje - nažalost je, rekao je Fiket.

Istaknuo je da se sinoćnji potres svrstava u razorne potrese prema svojoj magnitudi i intenzitetu epicentra.

- Još uvijek to nije jače razoran potres. Iako ima žrtava, još uvijek je to za posljedice bolja varijanta, nego što može biti - dodao je. 

Rekao je da za pogođeno područje postoji iskustvo od stonskog potresa, tamo je serija naknadnih udara trajala godinu dana.

- Očekujemo da će i ovdje ta serija potrajati. Vjerojatno će biti kraća nego što je ova petrinjska serija - zaključio je.

 

Fiket je između ostalog rekao i da nema direktne veze između ovog potresa i potresa na Banovini.

- Ovakvi jači potresi mogu eventualno pokrenuti potrese na rasjedima u blizini ako su već oni spremni, da tako kažem, ako su na granici da se aktiviraju, to ih može potaknuti, ali nadamo se da toga neće biti - rekao je Fiket.

Rekao je i da je stijena najbolji materijal za gradnju kuće jer će efekti potresa biti najmanji. Komentirajući aplikaciju preko koje su ljudi dobivali obavijesti nekoliko sekundi prije potresa, Fiket je rekao da je to moguće te pojasnio da se ne radi o predviđanju potresa.

- Radi se jednostavno o tome da potresni valovi imaju svoju brzinu širenja kroz tlo i ako računate da se šire recimo s 8 km u sekundi, jasno vam je da, ako ste 80 km udaljeni imate 10 sekundi vremena dok valovi dođu do vas - rekao je Fiket.

Dodao je da taj sustav ranog upozoravanja nije pretjerano koristan na našem području.

- To je korisno u Japanu gdje vam je 300 km udaljen epicentar potresa koji će vam razoriti grad koji je udaljen 300 km - rekao je Fiket.

FOTO: PIXABAY