LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ruska sveučilišta

Rusko akademsko obrazovanje proživljava veliku krizu: Dio profesora napušta zemlju, dio ih se nalazi u pritvoru

Pojedina sveučilišta bore se s velikim manjkom kompetentnih profesora, a stanje je toliko loše da pojedini fakulteti postavljaju studente diplomskih studija na pozicije predavača.

Pojedina sveučilišta bore se s velikim manjkom kompetentnih profesora, a stanje je toliko loše da pojedini fakulteti postavljaju studente diplomskih studija na pozicije predavača.

Rusko-ukrajinski sukob na razne direktne i indirektne načine uvelike utječe na svakodnevicu tamošnjih stanovnika. Između ostalog, zbog rata i alarmantnog stanja, Rusija trenutno prolazi kroz veliku krizu visokog obrazovanja.

Sve je pobliže za BBC opisao Desni Skopin, sad već bivši izvanredni profesor sa Sveučilišta u Sankt Peterburgu. Skopinu je 20. listopada uručen otkaz, a kao razlog naveden je nemoralan čin nespojiv s obrazovnim funkcijama. Svemu je kumova antiratni aktivizam kojeg je podupirao spomenuti profesor. Denis se 21. rujna pridružio prosvjedu protiv odluke Kremlja, koja uključuje opću mobilizaciju stanovništva. Tijekom prosvjeda, Skopin je uhićen te je proveo deset dana u državnom pritvoru.

Nakon što sam izašao iz pritvora, radio sam još tri tjedna. Iz Sveučilišta su zatražili da objasnim svoj izostanak. Rekao sam da sam to vrijeme proveo u pritvoru zbog sudjelovanja u prosvjedu. Kao rezultat svega, nazvali su me iz Odjela za ljudske resurse te mi je uručen otkaz - opisuje Skopin za BBC.

Skopinov slučaj nije iznimka, državne vlasti redovito provode uhićenja sveučilišnih profesora, a na meti udara nalaze se i brojni znanstvenici.

Zajedno sa mnom, u pritovoru je bilo mnogo  IT stručnjaka. liječnika, nastavnika i studenata. Mnogi od njih sada odlaze u inozemstvo. Uostalom, kao i moj cimer iz ćelije, mladi talentirani matematičar.


Oko 25 posto mojih kolega već je napustilo Rusiju. Dio je otišao odmah, a dio nakon što je proglašena opća mobilizacija. Rusija trenutno gubi svoje najbolje ljude. Najobrazovanije, najenergičnije te sve one koji kritički promišljaju. Ukratko, Rusija ide u pogrešnom smjeru - ističe Skopin.

 

Očekuju se značajne posljedice


Kako opisuje Skopin, cjelokupna situacija će dovesti do potpunog kolapsa unutar ruskog akademskog sustava obrazovanja. Pojedina sveučilišta bore se s velikim manjkom kompetentnih profesora, a stanje je toliko loše da pojedini fakulteti postavljaju studente diplomskih studija na pozicije predavača.

Ruska znanost je umrla nakon 24. veljače (kada je državu napustio velik broj znanstvenika). Zemlja bez znanosti jednako zemlja bez budućnosti. Nije teško shvatiti kakve će sve to ostaviti velike posljedice na rusku ekonomiju, obrazovanje i kulturu - zaključuje Skopin.

FOTO: UNSPLASH