LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školski jelovnik

Roditelji islamske vjeroispovijesti traže više obroka bez svinjetine u školama

Islamska zajednica u Sloveniji traži uvođenje jelovnika bez svinjetine u školama zbog zabrinutosti muslimanskih roditelja, dok se škole suočavaju s kadrovskim i financijskim izazovima u prilagodbi prehrane.

Islamska zajednica u Sloveniji traži uvođenje jelovnika bez svinjetine u školama zbog zabrinutosti muslimanskih roditelja, dok se škole suočavaju s kadrovskim i financijskim izazovima u prilagodbi prehrane.

Islamska zajednica u Sloveniji izrazila je zabrinutost zbog prehrane muslimanske djece u školama, budući da mnogi učenici nemaju odgovarajuće obroke zbog učestale prisutnosti svinjetine na jelovnicima. Mnogi su učenici tako prisiljeni jesti samo kruh i voće, a Islamska zajednica predložila je uvođenje jelovnika bez svinjetine, kako bi svi učenici imali odgovarajuću prehranu.

Prema riječima predstavnika Islamske zajednice, analize školskih jelovnika pokazale su da se svinjetina na menijima pojavljuje dva do tri puta tjedno, što je češće nego što preporučuje Ministarstvo obrazovanja. Iako su škole spremne prilagoditi obroke kršćanskoj tradiciji, primjerice nudeći ribu petkom, očekuje se da bi se trebalo omogućiti i prilagodbe za muslimanske učenike.

Od ovog tjedna u riječkim menzama možete pronaći ove dvije novosti na meniju


 

Odgovor škola na zahtjeve


Škole se, međutim, suočavaju s kadrovskim i financijskim izazovima te naglašavaju da nemaju dovoljno resursa za uvođenje različitih jelovnika za sve učenike. Predsjednica Udruge ravnatelja Mojca Mihelič naglasila je kako škole nisu restorani te da im je primarni zadatak obrazovanje, a ne prilagodba prehrane svakoj grupi učenika.

Evo od kojeg datuma druga menza na „Savi” ponovno otvara svoja vrata


Tijekom rasprave pojavile su se i neprimjerene izjave jednog pružatelja školske prehrane, koji je tvrdio da se doseljenici trebaju prilagoditi lokalnim navikama kako bi se uspješno integrirali. Islamska zajednica oštro je osudila takav stav, smatrajući ga neprimjerenim, posebno u obrazovnom sustavu koji bi trebao poticati toleranciju i poštovanje različitosti.
 

Mogućnosti prilagodbe školskih jelovnika


Unatoč izazovima, Islamska zajednica i dalje traži rješenje koje bi omogućilo muslimanskoj djeci da imaju obroke usklađene s njihovim vjerskim uvjerenjima. Kao potencijalni kompromis, predloženo je da se u školama unaprijed objavljuju jelovnici, kako bi roditelji mogli na vrijeme odjaviti djecu s obroka ili osigurati alternativnu hranu.
IZVOR: 24UR
FOTO: PIXABAY