LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život u patrijarhalnom društvu

„Robinja sam tvoja, ubij me”: studentica izazvala burne reakcije videom o nasilju nad ženama u domaćoj glazbi

U videu su se našli i Daleka obala, Đorđe Balašević...

U videu su se našli i Daleka obala, Đorđe Balašević...

Ana Ninković, studentica Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, napravila je kompilaciju popularnih balkanskih pjesama u kojima se prikazuje ponižavanje žena i nasilje nad njima.

Ninković kaže da joj je cilj bio napraviti pregled pjesama u kojima se žensko poniženje prikazuje kao ultimativni dokaz ljubavi, kao i nasilje u obiteljskom i partnerskom kontekstu. Video je napravljen kao ispitni rad, a podijeljen je u segment pjesama iz ženske perspektive i onih iz muške.

Što se tiče ženske perspektive, obično se radi o tekstovima u kojima žene same sebe ponižavaju pred voljenim muškarcem koji ih vara ili iskorištava. Tako, primjerice, tekst pjesme koju pjeva Tanja Savić glasi Za moje dobro, gazi me, ne daj da život mazi me, čime lirski subjekt daje do znanja da je u potpunosti podređena muškarcu koji najbolje zna što je za nju dobro. 

Velik broj tekstova promatra ženu kao seksualni objekt, čija je rodna dužnost biti muškarcu na raspolaganju – seksualno. Tekst pjesme koju pjeva Indy Aradinović tako glasi Zato uzimaj me protiv moje volje, u pauzama i kad mi je s drugima bolje

Tekstovi tematiziraju i nevaljale žene koje su svojim ponašanjem zaslužile da ih muškarac kazni. Tako u pjesmi Ne valjam Nataše Bekvalac možemo čuti Ti si tu da pljuneš mi u lice, da ne valjam, da me sečeš kao mačem i da ne daš mi da plačem

Jednako su štetni i problematični i tekstovi koje izvode muškarci. Partibrejkersi su tako opjevali femicid stihovima Kupio sam prsten, kupio sam pušku, jedno od ta dva baciću u reku. Romantiziranje ubojstva tema je i pjesme Magnifica sa stihovima Ako treba, ja ja, ubiću te ja, ubiću te mala jer tebe volim ja.  

Video je u samo tri dana skupio gotovo 150 tisuća pregleda, a komentari su uglavnom pozitivni, odnosno daju podršku studenticu što je napravila video o tako važnoj temi.

Ninković kaže da nije imala pojma da će video ovako odjeknuti, ali da joj je drago da se u javnosti govori o tako bitnoj temi.

― Ovo nije bilo ništa lično, ne mislim da dobar deo izvođača promoviše nasilje, niti sam to igde napisala, nije mi bila namera da ih ocrnim, već da se prikaže na jednom mestu, a reakcije i tumačenje su na onome ko to gleda. ― objasnila je studentica za N1.

Na kraju videa navedeni su podaci o femicidu Ženskog autonomnog centra, koji navodi da je samo tijekom 2021. godine u Srbiji ubijeno 20 punoljetnih žena, pri čemu je najmlađa žrtva imala 27, a najstarija 86 godina.
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE