LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poražavajući podaci

Rezultati A-razine ispita u Engleskoj ukazali na nagli pad izvrsnosti učenika

U usporedbi s prošlom godinom, na tisuće učenika ostvarilo je slabije rezultate.

U usporedbi s prošlom godinom, na tisuće učenika ostvarilo je slabije rezultate.

Učenici u Engleskoj ovaj su tjedan polagali A-razinu ispita, ali je bila drugačija od ispita na koje su navikli. Naime, Vlada je odlučila vratiti kriterije i program iz doba prije Covid pandemije, što je učenike koji su navikli na sasvim drugačiji pristup uhvatilo nespremne, prenosi The Guardian.

Najbolje ocjene na A-razini ispita ostvarilo je nekoliko tisuća učenika manje nego prethodnih godina, a neki smatraju da dio krivice snosi ministrica obrazovanja Gillian Keegan. Ministrica je učenike koji nisu bili zadovoljni ocjenom pokušala utješiti komentarom da ionako za 10 godina nikoga neće zanimati rezultati ispita, što su mnogi doživjeli kao neprimjerenu izjavu.
 

Strmoglav pad izvrsnih ocjena


Udio najboljih ocjena smanjio se sa 35,9 posto na 26,5 posto unutar godinu dana, što je izuzetan pad za tako kratko razdoblje. No, to i nije toliko neobično kada se u obzir uzme strogoća ocjenjivanja, za koju su neki ravnatelji rekli da je čak i stroža od posljednjeg ispitivanja A-razine prije pandemije.

Ocjene su bile znatno bolje u Walesu i Sjevernoj Irskoj, gdje su utjecaj pandemije uzeli u obzir. U Sjevernoj Irskoj, najbolju ocjenu ostvarilo je čak 37,5 ispitanika, dok je Wales imao njih 34 posto, za razliku od Engleske, gdje je samo 26,5 posto učenika ostvarilo izvrsne rezultate.
 

Razlike u ocjenama među regijama


Najveći pad u usporedbi s prošlom godinom primijećen je u gimnazijama i privatnim školama. Unatoč slabijim rezultatima, te su škole imale više izvrsnih ocjena nego 2019. godine. Čak je 47 posto učenika iz privatnih škola dobilo četvorku ili peticu, a tako je bilo i kod 39 posto gimnazijalaca u Engleskoj.

Još jedno zanimljivo otkriće je da su postojale razlike u rezultatima između regija. U Londonu i jugoistočnoj Engleskoj zabilježeno je više izvrsnih ocjena nego 2019., a pad je zabilježen u sjeveroistočnoj Engleskoj te u regijama Yorkshire i Humber. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA