LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Converse Chuck Taylor All Star”

Priča o starkama, tenisicama koje su već stotinjak godina u modi

Povijest i puno više o najpopularnijim platnenim tenisicama na svijetu.

Povijest i puno više o najpopularnijim platnenim tenisicama na svijetu.

The Converse Chuck Taylor All Star tenisice ili starke, kako su u Hrvatskoj najpoznatije, već se godinama nalaze se na nogama mladih i starih i to u svim bojama i varijacijama.

Osim što će uskoro njihov dizajn zakoračiti u stotu godinu, svjedočile su i povijesnim trenutcima. 

Starke su u proizvodnju ušle 1917. godine, a otada tek su se sitno mijenjale. No, tvrtka The Converse Rubber Shoes osnovana je čak 1908. godine u Massachusettsu te je njen vlasnik Marquis M. Converse najprije želio stvarati zimsku obuću.

Nakon 1917., najprije su korištene kao košarkaške tenisice, pa ih je tako i američka košarkaška ekipa 1936. godine nosila na prvoj košarkaškoj utakmici na Olimpijskim igrama.

U njima su osvojili čak sedam uzastopnih zlatnih medalja na Olimpijskim igrama, sve do 1972. kada su se prvi put suočili s gubitkom.

Tko je Chuck Taylor?

Iako se Chuck Taylor nalazi u imenu samih tenisica, on nije imao veze s njihovim nastankom. Tek 1921. se kao prodavač uključio u Converse Shoes Chicago te dao ideje za pojačanje fleksibilnosti tenisice kao i za dodavanje ušivka kako bi se zaštitio zglob.

1932. godine njegovo je ime dodano na poznati Converse ušivak. No, osim redovne plaće, nikada nije dobio dodatne novce za svoje ideje, unatoč velikoj prodaji tenisica. Taylor je osim prodavača bio i poluprofesionalni košarkaš te je izumio i prvu košarkašku loptu bez šavova.

Ušivak
Izvor: Flickr/sea turtle
 

Od 1917. do 1949. napravila se većina promjena na dizajnu, kao što je bio dodatak ideja Chuck Taylora, dvije ventilacijske rupice i slično. 1928. dodan je prepoznatljivi đon, a njegova je funkcija bila i da se tenisica ne kliže.

Njihova originalna namjena bila za igranje nogometa i odbojke, a 60-ih čak je 90 posto košarkaša nosilo patike s potpisom Conversa. Sukladno s time su 1966. godine su na američkom tržištu tenisica posjedovali čak udio od 80 posto.

Javnost je prvi puta upoznata sa bijelim starkama tek u ljeto 1936. godine, dok je niska verzija tenisica na tržište došla tek 1957. godine, pod nazivom The Oxford Model. Conversice u boji ugledale su svijetlo dana tek 1971. godine i to u tek u zlatnoj, zelenoj, narančastoj, crvenoj, plavoj i svijetlo plavoj.

Osim što danas svake 43 sekunde netko kupi ove stogodišnje tenisice, tijekom svoje najprodavanije faze izrađivalo se čak 500 različitih verzija.

FOTO: FLICKR/BABO STYLE